2021. október 13., 16:17
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendre több pontján is megfigyelhető jelenség, hogy az ingatlanok előtti közterületen „parkolásgátló” kövek, tárgyak bukkannak fel. Ez a gyakorlat balesetveszélyes, különösen télen, és akadályozhatja a mentők, tűzoltók szabad mozgását is. A város Hatósági Irodája a veszélyes akadályok eltávolítására felszólító levelet küld az érintett ingatlantulajdonosoknak. 

A Hatósági Irodához érkezett lakossági bejelentések, illetve az iroda helyszíni terepszemléje alapján október harmadik hetében induló közterület-használatot ellenőrző akció keretében elsőként a Barackos-Cseresznyés-Egres út és a Barackvirág utcai ingatlanok tulajdonosait értesítik levélben. Ezekben az utcákban mintegy negyven ingatlan előtt észlelt szabálytalanságot a hatósági iroda. Az intézkedés célja nem a büntetés, hanem a felelős polgári magatartás betartatása a balesetveszélyes helyzetek elkerülése érdekében.

Az önkényes területfoglalás nem csak szabálytalan, de veszélyes is: az ingatlanok előtti kisebb-nagyobb, néhol szikla méretű kövek, díszes akadályok, kaspók, farönkök, rudak kihelyezése a forgalom és a parkolás akadályozása mellett balesetekhez is vezethet, főleg havas, síkos időben. Elsősorban a mentők, tűzoltók, hókotrók számára szükséges biztosítani a házak akadálymentes megközelítését, vagyis a közlekedő gépjárművek félreállásának, félrehúzódásának lehetőségét.

Fontos tudni, hogy amennyiben a felszólítást követő három napon belül az érintett nem távolítja el az akadályt, az ismételt hatósági ellenőrzés után a Rendészeti Igazgatóság a kihelyező költségére elszállíthatja az(oka)t, és büntetést szab ki.

Az engedély nélküli közterület-használat vagy engedélytől eltérő közterület-használat esetén – a hatályos rendelet szerint – az irányadó napi díjtétel ötszörösének megfelelő összeget, de legalább 20.000 Ft-ot kell közterület-használati díjként megfizetni minden olyan nap után, amikor az engedély nélküli közterület-használat bizonyítható.

A Hatósági Iroda köszöni a lakosság együttműködését!

(A közterület lakossági használatának vannak a környezet szépítésére irányuló, veszélytelen formái is. Erre a témára, a jogszabályi környezet bemutatásával együtt egy újabb cikkben térünk vissza – a szerk.)