Május 10-12. péntek, szombat 11-22 óra között és vasárnap 11-21 óra között ürmös és gyümölcsbor napokat rendeznek a Dumtsa Korzón.
Mi az Ürmös?
Egy olyan fűszerezett borkülönlegesség, melynek íze a különböző fűszer- és gyógynövények (kiemelten a kesernyés fehér ürömfű) és a bor egymásra hatásából jön létre. Fogyasztása aperitifként vagy az étkezés lezárásaként, de beszélgetés közben kortyolgatásra ajánlott.
Az ürmös Szentendre történelmének szerves része, ami 300 évre nyúlik vissza, hagyományát az akkor ide betelepülő rácok hozták magukkal, és napjainkban a Szentendrei Rác Ürmös folytatja.
A rendezvény célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse az ürmösöket és gyümölcsborokat a nagyközönséggel, és közel hozza azokat a ma Szentendrén élők és az idelátogatók számára.
Az első alkalom, hogy egy borfesztivál kizárólag az ürmös és gyümölcsborokra fókuszáljon.
A rendezvény részeként nyitott, szakmai konferenciára is sor kerül, ahol előadások keretében kerül megvitatásra az ürmösök és gyümölcsborok helyzete a borász szakmán belül.
A rendezvény eddig még nem létező bor-hidat létesít a magyar és a szerb nép között a hazai ürmösök és szerb testvére a bermetek közös megjelenésével.
Résztvevők:
Ürmös bor aperitifek Magyarországról:
Rácürmös Szentendre – Szentendrei Rác Ürmös bor aperitif
Leskó István – Mádi Ürmös
Szegedi Róza vendéglő – Badacsonyi Ürmös
Boksay Pince – Badacsonyi Ürmös
Orbán pince, Balatonrendes – Ürmös
Sümegi és Társa Baja – Magyar Ürmös
Lili pince – Egri Ürmös
Bermetek – Szerbia-Vajdaságból:
Vinum doo, Karlóca – bermet
Vinarija Aleks, Karlóca – bermet
Vinarija Kovacevic 1895, Irig – bermet
Vinarija Zivanovic 1770 Karlóca – bermet
Gyümölcsborok: Tahitótfalu – Eper vére – Eper bor
Gyümölcsbor forgalmazók
Szervezők: Dumtsa Korzó, Művész étterem, Rácürmös Kft. Szentendre,
Szentendrei Kadarka kör, Dunakanyar-Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezet
Információ: Vajda János mobil: 30-9620-376 email: vajda.janos@racurmos.hu