2021. október 8., 12:50
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Felavatták a Ferences Gimnázium tornacsarnokát, az október 6-i ünnepélyes avatón több kormánytisztviselő mellett Fülöp Zsolt polgármester is részt vett. Az épület építészeti erényei és a sportolási lehetőségek bővülése révén nem csak a gimnáziumot, hanem a várost is gazdagítja.

A Fulco deák és az Arzén utca találkozásánál felépült csarnok három szintje összesen 3174 négyzetméter. A lelátókon 260-an férnek el, a csarnok teljes befogadóképessége 1200 fő. A 20×40 méteres nagytermi pálya mellett az épületben helyet kapott egy kisebb edzőterem is. Az épületben öltözőket és egyéb kiszolgálóhelyiségeket is kialakítottak, a szomszédos telken egy több mint száz férőhelyes parkoló épült.

A sportcsarnok megépítéséhez a kormány 2,15 milliárd forint támogatást biztosított. A beruházáshoz az iskola fenntartója, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány 100 millió forint önrésszel járult hozzá.

A multifunkcionális tornacsarnok építészeti terveit a JASSÓ Építészműhely Kft. készítette. „Az új épület szervesen kapcsolódik a működő Ferences Gimnáziumhoz, továbbá lehetőséget ad a városi közélet rendezvényeinek megtartására. Környezetében jelentős középületek találhatók, így a Református Gimnázium és a Pest Megyei Könyvtár. A belváros közelsége által pedig a belvárosi templomok, általános iskolák, a Városháza és múzeumok szintén az épület kulturális szövetét jelentik” – emelték ki a tervezők az Építészfórumon megjelent ismertetésben.

Ferences sportcsarnok avatása
Balról jobbra: Fülöp Zsolt polgármester, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Bécser Róbert igazgató, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Gyürk András európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP), ferences öregdiák és Berhidai Piusz ferences tartományfőnök – Fotó: MTI/Kovács Attila

Szöveg forrása: MTI / epiteszforum.hu
Borítókép:  Riesz Abigél (epiteszforum.hu)

(Megkerestük a gimnáziumot, hogy részletesebben is tájékoztathassuk az olvasókat a tornacsarnok nem-iskolai célú igénybevételének lehetőségeiről. Ha a válasz megérkezik, visszatérünk a témára.)