2024. május 3., 11:57

Május elsején zárult az EU-hoz való csatlakozásunk 20 éves évfordulója alkalmából meghirdetett kvízjátékunk. Mutatjuk a helyes válaszokat.

A város mobilapplikációjában kitölthető kvízt kevesebb, mint egy hét alatt összesen nyolcvanan töltötték ki. Ebből voltak páran, akik név és email cím nélkül játszottak, így ők a nyeremények sorsolásában nem vehettek részt.

Helyes kitöltő huszonnyolc fő volt. Legtöbben a legnagyobb kiterjedésű tó kérdésnél véreztek el, ugyanis sokan az oroszországi Ladoga-tóra voksoltak. Oroszország azoban nem uniós tagállam, az EU-n belül a svéd Vänern volt a helyes válasz. A legtöbben a himnusz zeneszerzőjét, vagyis Ludwin van Beethovent tudták helyesen, csak ketten jelölték be Zámbó Jimmyt.

A tíz nyertest május 2-án emailben értesítettük, május 6-15-e között vehetik át nyereményüket a Városházán. A nyereménycsomagban uniós ismeretterjesztő kiadványok mellett egyebek mellett volt egy angol és magyar nyelvű póló, Európa mi vagyunk! felirattal – mindezt egy Szentendre-logós hátizsákba csomagolva vehetik át a nyertesek.

***

A helyes válaszok:

 1. Hány hivatalos nyelve van az Európai Uniónak?

Helyes válasz: 24

 1. Jelenleg az uniós energiafogyasztás mekkora részét fedezzük EU-n kívüli forrásból?

Helyes válasz: Több, mint felét

Az EU-ban felhasznált energia 53%-a import. A nyersolaj közel 90%-a, a földgáz 66%-a, az egyéb szilárd energiahordozók – pl.: szén – 42%-a máshonnan érkezik. 2013-ban az összes uniós import több mint ötödét tették ki az energiahordozók, mintegy 400 milliárd euró értékben.

 1. A szabad mozgás az EU egyik legnagyobb vívmánya. Magyarországról Svédországba szeretnél utazni busszal. Magaddal kell-e vinni az útleveledet?

Helyes válasz: Nem.

Ausztrián, Németországon és Dánián keresztül lehet utazni busszal. Ha Szlovákia, Csehország és Lengyelország irányába mennénk, akkor Lengyelországból komppal lehetne átkelni. Ezen országok mindegyike része a Schengeni övezetnek. Norvégiába és Izlandra is továbbutazhatnál útlevél nélkül.

 1. Melyik az EU legnagyobb kiterjedésű tava?

Helyes válasz: Vänern Svédország.

 1. Ki az EU himnuszának a szerzője?

Helyes válasz: Ludwig van Beethoven

1972-ben az Európa Tanács választotta himnuszául Beethoven Örömódáját, majd a művet 1985-ben az EU vezetői az Európai Unió hivatalos himnuszává tették. Az európai himnusznak nincs szövege: szavak nélkül, a zene egyetemes nyelvén szól a szabadság, a béke és a szolidaritás európai eszményeiről.

 1. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hat kulcsfontosságú irányelvet határozott meg. Az alábbiak közül melyik NEM tartozik ezek közé a törekvések közé?

Helyes válasz: A kígyóuborka méretének egységesítése a teljes EU területén.

Az Európai Bizottság elnökének 6 irányelve:

 • Európai zöld irányvonal
 • Az emberek érdekeit szolgáló gazdaság
 • A digitális kor igényeinek megfelelő Európa
 • Európai életformánk védelmezése
 • Európa globális szerepének erősítése
 • Új lendület az európai demokrácia számára
 1. Tudod, mi a WiFi4EU?

Helyes válasz: Ingyenes, vezeték nélküli internet-hozzáférés nyilvános helyeken

Pályázati felhívás esetén a WiFi4EU kezdeményezés lehetőséget biztosít az önkormányzatok számára, hogy 15 000 EUR értékű utalványt igényeljenek. Az utalványok Wi-Fi berendezések telepítésére szolgálnak olyan nyilvános helyeken (tereken, parkokban, középületekben, múzeumokban, stb.), amelyek még nincsenek felszerelve ingyenes Wi-Fi hotspottal.

 1. Tudod-e, mekkora összeget különített el az Európai Unió a NextGenerationEU helyreállítási alap céljaira, amik ​​egy zöldebb és digitálisabb  jövőt alapoznak meg?

Helyes válasz: 806 milliárd eurót