2024. április 29., 16:33

A 2018 októberében létrejött, Szentendre Város Egészségügyi Intézményeihez (SZEI) tartozó Egészségfejlesztési Iroda (EFI) a Szentendrei járásban lakók testi-lelki egészségének megőrzését segíti. A megelőző, prevenciós tevékenységet ellátó iroda az egészségkommunikációs feladatok ellátása mellett, új, szentendrei épületében és külső helyszíneken egészségfejlesztő programokat szervez különböző korosztályok számára. A programokat a járás lakosai térítésmentesen vehetik igénybe.

AZ IRODA TÖRTÉNETE

A működés első két évét a VEKOP 7.2.2.-17-2017-00005 azonosítószámú, „Egészségfejlesztési iroda létesítése a Szentendrei járásban” címmel benyújtott pályázat során elnyert, vissza nem térítendő támogatás finanszírozta. A projekt időszakban Szentendre, majd ezt követően Pócsmegyer adott otthont az irodának. A programok jelentős részét az EFI járási településekre szervezte ki, amiben partnerei voltak települési művelődési házak, a településeken működő klubok, valamint számos oktatási intézmény.

A járás lakosainak kétharmada Szentendrén, Pomázon, illetve Budakalászon él, ezért az elmúlt három év során a lakosság részéről rendszeresen felmerült az igény, hogy az iroda költözzön vissza Szentendrére, ahova a kisebb települések lakosai is rendszeresen bejárnak.

A lakossági igényekre reagálva a szakrendelő vezetősége és a szentendrei önkormányzat tárgyalásba kezdett. Közös gondolkodást és többszöri egyeztetést követően, a Városház tér 4. szám alatti ingatlanra esett a választás, amelynek bérleti jogát, közgyűlési határozatot követően megkapta a
szakrendelő.

ÚJRA KÖZPONTI HELYSZÍNEN A TESTI-LELKI EGÉSZSÉGÉRT

A felújítási munkákat követően, az Egészségfejlesztési Iroda 2024. január végén kezdte meg működését új szentendrei épületében. Fontos kiemelni, hogy az iroda feladata nem a gyógyító tevékenység, hanem a megelőzés. Az EFI csoportos foglalkozásokkal (többek között: testsúly karbantartást támogató zárt csoport, stresszoldó foglalkozások, egészséges táplálkozás kismamáknak), valamint – előre egyeztetett időpontban – egyéni állapotfelméréssel és életmód tanácsadással várja az érdeklődőket, de rövid tájékoztatást bármely arra járónak szívesen adnak.

A kollégák között pszichológus, mentálhigiénés szakember, egészségfejlesztő, dietetikus és rekreációs szakemberek találhatók. Az iroda része a Lelki Egészség Központ (LEK), így a stresszoldó mellett önismereti jellegű foglalkozások, művészetterápiás irányt képviselve pedig biblioterápiás csoport is
rendszeresen indul.

EGÉSZSÉGFEJLESZTÉS OFFLINE-ONLINE

Az EFI partneri kapcsolatai révén továbbra is tart foglalkozásokat külső helyszíneken, és több szervezettel együttműködik a prevenciós munkában. Az egészségfejlesztés iránti igényt és érdeklődést jól mutatja, hogy csak az elmúlt évben 3587-en jelentek meg személyesen az EFI „offline” programjain. A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárral együttműködve jött létre a Mégis kinek az egészsége? című előadás-sorozat, amely online is elérhető a könyvtár Youtube csatornáján, hogy a lehető legszélesebb körben tudja elérni a lakosságot. Az EFI szakemberei rendszeres vendégei a Szentendre Média Központnak is.

Az iroda munkájáról, partnereiről és programjairól további tájékoztatást talál az efi.szentendre.hu oldalon, illetve az Szentendrei Járás Egészségfejlesztési Iroda Facebook oldalán.