2012. március 24., 20:43
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 12 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitotta meg a „Szentendre 1000év+” program keretében megújult, országosan elismert szentendrei MűvészetMalmot. A kortárs képzőművészetet felkaroló épület március 24-étől megszépülve és új funkciókkal várja a látogatókat. A munkálatoknak köszönhetően előcsarnok-tér, kávézó, valamint – az 1000 m2-es kertben – mészkőből készített ülőfelületek is várják a kiállításokra érkezőket. A kulturális központot az akadálymentes használatra is kialakították.A képpé formált város – a szentendrei festők témái című kiállítás keretén belül nyitotta meg Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Dr. Dietz Ferenc, Szentendre Város polgármestere március 24-én a szentendrei MűvészetMalmot.

Az 1999-ben, Deim Pál festőművész elképzelései alapján létrehozott kiállítóhely az Európai Uniós forrásból megvalósuló „Szentendre belvárosának innovatív, funkcióbővítő rehabilitációja -KMOP-5.2.1/B-2f-2009-0015” projekt keretében számos megújuláson esett át. Az épületegyüttes több eleme szépült meg, megőrizve a művészettörténeti emlékeket.  A „Szentendre 1000év+ program” egyik ékköve, az országosan is nagy jelentőségű kiállítóhely, a MűvészetMalom megújult; mely terveink szerint az eddigiekhez is hasonlóan elsősorban helyi, de emellett országos kiállításoknak is helyet ad majd- mondta Dr. Dietz Ferenc, Szentendre Város polgármestere.

Az épület korábban már a nagybányai, a marosvásárhelyi és a kortárs művészek, Aknay János, Deim Pál és Csíkszentmihályi Róbert kiállításainak adott helyet.
A Szentendre belvárosában hamarosan befejeződő, több mint egymilliárd forintos rekonstrukcióknak az egyik legizgalmasabb része a sokak által kedvelt MűvészetMalom új szárnnyal való bővítése és felújítása volt. A korábbi épületrész megmaradt, mert a szakma úgy gondolta, hogy az épület éppen ettől nyeri el egyedi hangulatát. A rekonstrukció keretében a Tourinform Iroda Épülete, a Fő tér 12., a belvárosi Fő tér, valamint a belváros legfőbb közterületei újulnak meg.

A beruházók a Bogdányi utcai nyitott kapualj zárt térré alakításával létrehoztak egy összefüggő előcsarnok-teret, ahol helyet kap többek között a recepció, a múzeumi bolt, a kávéházi fogyasztótér, valamint a társalgó. Az eddigi két épületrészhez az udvarban új szárny is csatlakozik, melynek utcai homlokzata, festett beton lábazatot kapott, az udvari homlokzat nagy része pedig vakolt falfelületeket. Az új épületszárny homlokzati falai teljes magasságban fagyálló, kisméretű tömör téglaburkolattal készültek, a külső falakat pedig vakolatdörzsöléssel ellátott téglafelület borítja.

A munkálatok során külön figyelmet fordítottak a MűvészetMalom udvarának és tetőkertjének felújítására, melyeket gazdagon ültettek be növényekkel. A közel 1000 m2-es kertjelentős felületen, 621 m2-en burkolatot kapott térkő és budakalászi terméskő felhasználásával. A megszokott padok helyett különleges mészkőből készült tömbköveket helyeztek el. A felújítás során fontos szempont volt, hogy az épület belső udvara nyitott legyen a járókelők számára, ezért a kertet és a tetőteraszt is úgy alakították ki, hogy azok megközelíthetőek legyenek az utcáról is.
„Örömmel fogadom, hogy Szentendre városa folyamatosan törekszik a megújulásra és kiemelt figyelmet fordít műemlékeinek megóvására és a történelmi belváros rekonstrukciójára. A MűvészetMalom 19. századi épületének különlegessége és a kortárs képzőművészetben betöltött szerepe miatt méltó arra, hogy akár Közép-Kelet Európa kulturális centruma legyen” – hangsúlyozta a megnyitón Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

[fbphotos id=382894518411436]