2017. május 16., 15:40
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A város főutcájának legnépszerűbb üzlete, az Édeni Édességek idén újra elnyerte az Év Boltja rangos kitüntetést. Tavaly a független kisboltok, 2017-ben a szakboltok kategória egyik nyertese lett. A Dumtsa Jenő utcában 14 éve megnyílt bolt üzletfilozófiája a mai napig ugyanaz: klasszikus, három kultúrát képviselő (csokoládé-kávé-tea) szaküzlet, ahol élmény vásárolni és ahol  mindig frissülő prémium választékkal, odafigyeléssel, hozzáértéssel találkoznak a szentendreiek. Egy hely, amit sajátjuknak éreznek, és örömmel térnek vissza rendszeres törzsvevőkként.

Az Élelmiszer szaklap versenyére 9 főkategóriában nevezhettek üzletek, illetve az üzleteket működtető láncok. A szakmai zsűri szempontjai az elbírálásnál a vásárlóbarátság, az árukínálat, a fenntarthatóság, a szolgáltatások színvonala, az üzlet belső kialakítása, különleges megoldásai és szolgáltatásai voltak. Az Édeni Édességek idén újra a legjobbak között van, méltán az egyik legnépszerűbb boltocska a városban a helyiek és turisták körében egyaránt. A bolt sikeréhez nemcsak a fantasztikus édességek, a kedves kiszolgálás, de a remek design is hozzájárult.

A csokibolt tulajdonosa, Pelle Csilla Egerben született, debreceni egyetemi tanulmányait férje kedvéért az ELTÉN fejezte be, később angol nyelvtanári diplomája mellé közgazdász képesítést is szerzett. 14 éve, amikor harmadik gyermekük is megszületett, a Dumtsa Jenő utcai, korábban bőrdíszműves üzlethelyiséget választották új vállalkozásuk színhelyének. A rossz állapotú, de jó adottsággal rendelkező keresztboltíves helyiséget egyedi megoldásokkal, remek ízléssel újították fel. A bútorok alázatosan illeszkednek az ívekhez, bújnak meg a fülkékben. Az íveket, stukkókat plasztikussá varázsoló, fehérre meszelt falakon apró, cukorkákra emlékeztető „üvegbogarak” másznak, melyek rímelnek a fiókocskák üvegpasztillás rézfogantyúira. Az ötletes részletek hangulatossá és elegánssá tették az üzletet.

Tavaly októberben a bolt raktárral és újabb helyiséggel bővült. A bővítés célja egy olyan, látványban és tartalomban következetes folytatás volt, melyben nem sérül az eddigi arculat, hangulat. A vevők a leülési lehetőséget, a bolt munkatársai a raktárt és kiszolgáló helyiséget várták nagyon. Műemlékvédelmi előírásoknak megfelelve megtervezésében, berendezésében folytatták a 14 éve megkezdett boltdesignt. A bővítés után a belső térbe költözött a kézműves bonbonokat kínáló pult, méltó kínálókat kapott a kilencféle, frissen pörkölt babkávé, és kényelmes kávézó-csokizó sarok is várja a vendégeket. A régi keresztboltíves helyiségek „különleges energiát árasztanak” – ahogy Csilla fogalmaz, és ez valóban működik, mert nagyon jó ide bejönni, de a siker másik felét a kiváló választék adja.

Az üzlet 25-30 beszállítóval dolgozik. A kakaóbabok, babkávék Madagaszkártól Kenyáig a világ neves ültetvényeiről érkeznek. A kávébab mindig frissen pörkölt, a négy hazai csokoládémester 70-80 féle kézműves bonbonja is folyamatosan friss. Az illatos szálas teákon kívül minőségi italok, a világ legjobb táblás csokoládéi, fantasztikus drazsék, csokipasztillák, különleges lekvárok is sorakoznak a polcokon. A vevő minden kínálóhoz nagyon közel mehet, saját maga válogathat vagy kérhet az üvegtárolókban tartott kimért termékekből.

2016-ban új plasztikkártyás, személyre szabott törzskártya-rendszert vezettek be: Internet alapú programjukkal az Édeni Klubkártya okosan halmozza a törzsvevő vásárlásait és dinamikusan emeli a kedvezmény mértékét, az új Édeni Ajándékkártyára pedig bármilyen összeg feltölthető.

Csilla szerint sikerük egyik kulcsa, hogy a hozzájuk betérő a finom csoki illaton, kellemes háttérzenén kívül olyan közösségi helyre lel, ahol a szentendreiek gyakran összefutnak, és időt szánnak egy jó beszélgetésre is válogatás, vagy kávézás, forró csokizás közben. A vendégek jó hangulatához a kedves és figyelmes kiszolgálás is sokat hozzáad. „Szeretjük ezt csinálni, jó benne lenni, úgy érzem, most nagyon jó a csapat: mindannyian elkötelezettek, szeretnek itt dolgozni. A két Brigi, Hani, Noémi, Zita, Evelin nemcsak kedvességükkel, de nyelvtudásukkal is kitűnnek, ami üzletünkben szintén nagyon fontos” – teszi hozzá Csilla.

Több mint 3000 regisztrált törzsvevőjük van, zömük szentendrei. Bebizonyították, hogy van remény: a szentendreiek használják és éltetik azokat a helyeket, ahol ők a fontosak. A 2017-es beruházás mellett is vevőik igénye miatt döntöttek: részletes online-kérdőívvel mérték fel, mit szeretnének.

Bőséges itallapjuk néhány különlegessége is tükrözi törzsvásárlóik fantáziáját: az „NS kedvenc”, a „Női mosoly”, a „Kirobbanó élmény” mind az ő találmányuk. Szintén a törzsvásárlók kedve szerint újulnak meg az igényes, egyedi dobozok, melyekhez Bécsből hozatják a minőségi papírt.

Csilla tervei között szerepel az online megjelenés fejlesztése, webáruházuk megújítása, illetve az itallap további bővítése. (Nyáron pl. jeges kávés-csokis italokkal szeretnék meglepni a betérőket.) Szoftverük pedig lehetővé teszi, hogy további kreatív, vevőbarát változtatásokat vezessenek be a közeljövőben.

Továbbra is népszerűsítik a kakaókultúrát, annál is inkább, mert „az utóbbi 4-5 évben nagy fejlődésen mentek keresztül a hazai csokoládé-manufaktúrák. Rendszeresen hoznak el világversenyekről gasztronómiai és design díjakat. (International, Chocolate Award, Great Taste).” Büszkén juttatják el őket, némi mesélés keretében a vevőkhöz. Rendeznek csokoládékóstolókat is, hogy az ízeken kívül a készítés, az alapanyagok rejtelmeibe is bepillanthassanak az érdeklődők.

A kezdetek óta csatlakoznak városi programokhoz: legutoljára 2015-ben és 2016-ban megszervezték és levezényelték a kétnapos Édes Ünnepet, mely szakmai és közönségprogramjaival az év legsikeresebb Dumtsa Korzó programja volt. Célja a csokoládékultúra, fiatal csokoládémesterek megismertetése, közösségteremtés volt. A tavalyi Szentendre Éjjel-nappal Nyitva fesztiválon „Egy falat Szentendre” címmel szerveztek programot a Dumtsa Jenő utca 9. ódon-romos udvarára. Már törik a fejüket az idei eseményeken is. 🙂