2019. szeptember 17., 13:21
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Rendhagyó sporteseménnyel, pár kör futással adták át 2019. szeptember 16-án az új, gumiborítású futókört Izbégen. A baseball pályát körülvevő, 400 méter hosszúságú futókör pályázati és önkormányzati forrásból épült. 2017 végén Szentendre vezetése online kérdőíves szavazáson mérte fel, hogy a város polgárai milyen sportfejlesztéseket látnának szívesen. A felmérésen a harmadik legtöbb szavazatot egy futópálya létesítése kapta.

 

Kérdőíves felmérés és sportfejlesztések Szentendrén

A 2017-es kérdőíves szavazáson a legtöbb pontot a szentendreiektől a focipálya kapta, a második helyen a gördeszka pálya, a harmadikon a futópálya, a negyediken a kültéri fitneszpark végzett. A kérések azóta teljesültek: Szentendrén tavaly adták át a megújult, műfüves focipályát a Kőzúzó utcában, idén augusztus 20-án vehették birtokba az extrém sportpályát a gördeszkások, a Postás strandon szeptember 6-án avatták fel az új fitneszparkot. A város első fitneszparkja egyébként 2014-ben épült a Püspökmajorban, 2015-ben a Czóbel-parkban telepítettek street workout eszközöket, és hamarosan elkészül a Füzesparkban, a Pap-szigeten és a Pannónia-telepen is a fitneszpark.

 

Az izbégi futókör

Az online igényfelmérés után az önkormányzat pályázatot nyújtott be a futópálya építésére, és a pályázat sikeres volt: 2018-ban a BMÖGF/93-5/2018. iktatószámú miniszteri döntésnek megfelelően 19 890 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült az önkormányzat. A beruházás költsége 23 851 580 Ft + áfa volt, melyet a pályázati támogatáson felül az önkormányzat saját forrásból finanszírozott, az éves költségvetési keretből.

A 400 méter hosszúságú és átlagban 1,5 méter szélességű futópályát rugalmas és biztonságos rekortán gumiburkolattal tette komfortossá a kivitelező. A sportfejlesztés során elkészült a támfal- és rézsűépítés, a tereprendezés, a szegélyek és a lépcső építése is.

 

Ünnepi átadó futóedzéssel

A szép új futókört nagy örömmel adta át Verseghi-Nagy Miklós polgármester, aki maga is nagy rajongója e sportágnak, és több neves futóversenyen kiváló időeredményeket ért el. „Számunkra fontos, hogy otthonos legyen a város, és ebbe beletartoznak a sportlétesítmények is. A pályát úgy alakítottuk ki, hogy mindenki használhassa, ugyanakkor alkalmas iskolai testnevelés órák keretében 60 és 100 méteres távok gyakorlására és mérésére is. Ezt a lehetőséget különösen az Izbégi Általános Iskola osztályai tudják majd kihasználni. Arra biztatunk minden szentendreit, használják a pályát, éljenek egészségesen!” – mondta el köszöntőjében a város polgármestere, majd arra kérte a megjelenteket, vegyék birtokba a pályát, fussanak pár kört, és egy rendhagyó szalagátvágással avassák fel a pályát.

Hogy sokáig a sportolóké lehessen, vigyázzunk a pályára, ne menjünk a gumiburkolatra kerékpárral, gördeszkával, görkorcsolyával, nordic walking bottal, és házi kedvencünket se itt sétáltassuk.