2017. szeptember 26., 17:10
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szeptember 25-én a Járható Szentendréért Program keretében elkészült Muflon utca, illetve az 1+1 pályázati konstrukcióban megújult Dália utca átadására került sor. A szarvashegyi eseményen rövid köszöntőt mondott Verseghi-Nagy Miklós polgármester és Gyürk Dorottya, a körzet képviselője; a Dália utcát dr. Török Balázs városfejlesztési alpolgármester adta át, az eseményen részt vett Fülöp Zsolt, a körzet képviselője is.

A polgármester a Muflon utca átadásakor a lakók türelmének megköszönése után elmondta, hogy Szentendrén nagy számban vannak földutak, tehát nagyon sok a tennivaló, de a városvezetés filozófiája, hogy nem panaszkodik a források szűkössége miatt. A fejlesztés ütemének gyorsítása érdekében a lakóknak lehetőségük van az 1+1 pályázat igénybe vételére, illetve az önkormányzat is mindent megtesz a források bővítése érdekében, nemrégiben például 150 millió forintot nyertek újabb négy út felújítására. Gyürk Dorottya alpolgármester hozzátette, hogy a körzetben folyamatban van a Vanília utca, illetve a Rozmaring utca aszfaltos szakaszának felújítása.

A lakók a sebességkorlátozás érdekében kérték tábla kihelyezését és fekvőrendőr felállítását, illetve súlykorlátozás bevezetését. Az átadót követő beszélgetésen megegyeztek abban, hogy ha a lakók akár csak kisebb károsodást tapasztalnak az új burkolaton, azt rögtön jelzik a körzet képviselőjének, s így van remény arra, hogy az utca sokáig megőrizze jó minőségét.

A Dália utca átadásán dr. Török Balázs elmondta, hogy a lakók büszkék lehetnek, mert utcájuk a környék legszebb utcája lett. Hozzátette, hogy a városvezetés igyekszik a kisebb fejlesztéseket is támogatni, idén is több utat építettek 1+1 konstrukcióban, vagyis a lakók hozzájárulásával.

Az egyik lakó megköszönte az önkormányzat anyagi áldozatvállalását mindannyiuk nevében, a lakótársainak pedig, hogy egy emberként kiálltak a fejlesztés mellett. A köszönetek után elmondta, nehezményezik, hogy az önkormányzat a befizetett költségek fejében nem ad számukra adókedvezményt, illetve, hogy nem volt választási lehetőségük, hogy ne az 1+1 pályázat keretében, hanem teljes egészében önkormányzati finanszírozásban újuljon meg az utcájuk.

Dr. Török Balázs elmondta, hogy nagyon sok utcát szeretnének az 1+1 pályázati konstrukcióban megújítani, melynek lényege, hogy azok a lakóközösségek, akik nem tudják vagy nem akarják kivárni, hogy rájuk kerüljön a sor, a felújítás költségeinek 50%-ának magukra vállalásával előbbre tudják hozni a felújítást. Viszont ha ehhez még adókedvezményt is adnának, akkor tulajdonképpen az önkormányzat finanszírozná teljes egészében a felújítást. Mint mondta, három módon történik városunkban az útfelújítás: a hagyományos útépítéssel, a földútprogram vagy az 1+1 pályázat keretében – ez utóbbi nem kötelező, hanem egy lehetőség a lakók számára. Hozzátette, hogy volt olyan év, hogy forráshiány miatt egy út sem épült, de most olyan szerencsés helyzetben volt az önkormányzat, hogy meg tudta hirdetni a földútprogramot.

A lakók kérdésére, hogy van-e mód sebességkorlátozásra és hogy ezentúl számíthatnak-e téli úttakarításra, elmondta, hogy tervezik az egész környék lakóövezetté nyilvánítását, ami 30 km/h sebességkorlátozást jelent, illetve kérte, hogy a hóeltakarítással kapcsolatban az ügyfélszolgálatot keressék.

Az utca felújítását a lakók a kivitelezést végző vállalkozóval egy hatalmas üveg pezsgő kibontásával ünnepelték meg.