2016. október 27., 16:35

Szankovics Tibor népi iparművész a Magyar Kézművesség – 2016 és Menyegző és kézművesség címmel meghirdetett országos pályázatra Menyegzői kések (Jegyajándék) címmel beadott készlete az Emberi Erőforrások Minisztériuma alkotói nagydíját érdemelte ki.

Múzeum és alkotóműhely
Szankovits Tibor ország- és világszerte elismert, különleges és kiváló minőségű késeit, melyet a médiában a kések Rolls Royce-ának is neveznek, a Dumtsa utcai Késesházban csodálhatjuk meg. A múzeumban, mely egyúttal alkotóműhely is, az érdeklődők megismerhetik az egyedi kések, bicskák készítésének műhelytitkait. Négy vitrin mutatja be a díjnyertes bicskákat, az antik késeket, a családi ereklyéket, a késkészítéssel kapcsolatos szerszámokat. A műhelyben most elsősorban hagyományos magyar bicskákat készítenek, melyeknek hazánkban nagyon komoly múltja van. E szép formáknak és díszítéseknek a megőrzést tartják a legfontosabb céljuknak.
Szankovits Tibor tudását, hagyományőrző munkásságát a vásárlókon kívül a szakmai is elismeri. A Népművészet Mestere cím mellett számos egyéb elismerés és díj birtokosa, kései kivétel nélkül zsűrizettek. Legutóbb a Magyar Kézművességért Alapítvány által kiírt pályázaton – mintegy 300 alkotás közül – ismerte el munkáit alkotói nagydíjjal a néprajzkutatókból és iparművészekből álló zsűri. A méltatásban kiemelték az alkotások egyedi tervezését és formavilágát, a kiváló minőséget és kivitelezést, valamint azt, hogy ezek a kések az esztétikum mellett használati értékkel is rendelkeznek.

Egyedi kidolgozás, különleges cizellálás
Laikusként talán el sem tudjuk képzelni, mennyi részletre kell odafigyelni egy kés elkészítésénél: az alapanyagok kiválasztása, a hőkezelés, a köszörűs munka mind-mind nagy mesterségbeli tudást igényel. Tradicionális szerszámokkal és gépekkel dolgoznak, és rendkívül aprólékos munkával. Minőségi német, osztrák és svéd acélt használnak, a kemencében hevített és olajban edzett penge a kézi köszörülés és polírozás után nyeri el végső formáját. Az egyedi kidolgozású, különlegesen cizellált pengék nyele készülhet cseresznyéből, barackból, szarvasagancsból, bivalyszaruból, vagy a kedvenc alapanyagból, diófából. A markolatot szabad kézzel készített csontmetszetek díszítik, melyek különféle életképeket, pásztorjelenteket ábrázolnak.
„A világ minden tájáról érkeznek hozzám vásárlók, akik számára a kiskakasos embléma, vagyis a családunk logója, amely az összes késemen szerepel, garancia a kiváló minőségre. Minden késem minősített népi iparművészeti termék, a díszítés formavilága pedig magán viselő a magyarság szinte teljes szimbólumrendszerét” – mondja Szankovits Tibor.
Hatodik generáció
Szankovits Tibor kovácsműhelyben nőtt fel, gyerekkora óta késekkel foglalkozik. A család egyik őse 1883-ban nyitotta meg műhelyét, s ma már két fia – a hatodik generáció – viszi tovább az örökséget.
„A késkészítés egy végtelen szakma, senki nincs a mindentudás birtokában. Sajnos egyre kevesebb késes műhely működik már az
országban, mindent elönt a gyári szalagon előállított termék. Küzdünk azért, hogy megmentsük a magyar hagyományokat, a gazdag forma- és díszítővilágot. Nagyon szép múltja van a magyar késeknek, a legszebbek a magyar bicskák. A jó kés belesimul a kézbe, szép és míves. Egy jól elkészített bicska értő kezekben sok-sok év múltán is kitűnően tud teljesíteni. Vannak vevők, akik 30-40 év múltán is visszatérnek, hogy fiaikat megajándékozzák egy késemmel” – zárta a beszélgetést Szankovits Tibor.

Image
Image
« 2023. szeptember » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
pén 22

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 22

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.
pén 22

Mozdulj, Szentendre!

szeptember 2. - szeptember 30.