2013. március 28., 13:27
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

 

Szerdán mutatták be azt a Wiking elnevezést viselő, új sétahajót, mely naponta háromszor közlekedik majd Szentendre és Budapest között.
http://www.infoszentendre.hu
Forrás: hirado.hu / MTI Fotó: Bruzák Noémi

 

Harminc év után ismét magyar gyártású hajót bocsátottak vízre. A Wiking névre keresztelt vízi jármű alapja egy ötvenes években készült hajó volt, de a modernizálás után az itthoni hajópark egyik leggyorsabbja lett.

A legmodernebb navigációs eszközökkel szerelték fel a legújabb dunai személyszállító hajót. A Wiking nem teljesen új, hiszen egy régi hajtótestre építették, az ötvenes években az óbudai hajógyárban készült az alapja is. Akkoriban Magyarországon több helyen is gyártottak dunai és tengerjáró hajókat, az utóbbi évtizedekben azonban itthon szinte egyáltalán nem építettek személyszállító hajót.

A Wikinget csaknem 200 millió forintból újították fel, uniós támogatással. A jövőben a tervek szerint több régi járművet is modernizálnának.

sétahajó, Szentendre és Budapest között, menetrendszerinti sétahajó

A kapitánya szerint a Wiking lett az egyik leggyorsabb hajó a Dunán.

Nagyon erős, új motorokkal és teljesen új berendezésekkel szerelték fel. Két darab 160 lóerős motor hajtja, így nagyjából kétszer olyan erős, mint az ilyen méretű hajók” – nyilatkozta a Híradónak Kürner Attila hajóvezető.

A Wikingnek hetven perc is elég arra, hogy megtegye a Budapest és Szentendre közötti vízi utat, folyásiránnyal szemben. Hamarosan menetrend szerint közlekedik majd a két város között. Fedélzetén akár száz utas is elfér.