2020. május 4., 18:22
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A szükséges biztonsági szabályok betartásával kötelező ügyeletet biztosít az önkormányzat az óvodákban és a bölcsődében azok számára, akik gyermekük felügyeletét másként nem tudják megoldani. Az ügyeletben egyszerre 5 gyermek lehet csoportonként, a szülőnek nyilatkozni kell arról, hogy a gyermek egézséges, és az igényt az ügyeletre előre kell jelezni.

A 152/2020. (IV.27.) Korm. rendelet értelmében az önkormányzatoknak április 30-tól ügyeletet kell biztosítani az óvodákban és a bölcsődékben.

Az ügyeleti nyitvatartás azonban nem jelenti azt, hogy a veszélyhelyzet elmúlt volna. A bölcsődék és óvodák ügyeleti szabályai a veszélyhelyzetben:

  • Csoportonként 5-5 gyermek számára biztosítható az ellátás.
  • A szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy gyermeke egészséges, nincs fertőző betegsége.
  • Az igénybevételt előre kell jelezni, a megszokott módon. Legkésőbb az igénybevételt megelőző nap reggel kilenc óráig.
  • A megfelelő fertőtlenítés ellenére is fel kell hívni a figyelmet a fokozott fertőzés veszélyre.
  • Az ajánlott 1,5-2 méteres távolság a gyermek-gyermek, illetve a gyermek-felnőtt között nem tartható.

Az ügyeleti nyitvatartás nem azonos a megszokott, rendes nyitvatartással. Kérjük, hogy az kérje az ügyeleti ellátást, aki más módon nem tudja megoldani gyermeke napközbeni ellátását.

Az óvodában a gyermekeket az óvónők a kapuban fogadják, illetve a szülőknek délután ugyanígy adják át. A szülők az óvoda épületébe nem léphetnek be. Ez a bölcsődére nem vonatkozik.

Kérjük azokat a szülőket, akik igénybe kívánják venni a bölcsődei, óvodai ellátást, az intézményeket szájmaszkban látogassák és használják a kihelyezett fertőtlenítő szereket!