2017. január 23., 08:24
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 7 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és Szentendre Város Önkormányzata közös szervezésben ünnepelte a Magyar Kultúra Napját. A MANK szentendrei galériájában a lendvai nemzetközi bronzöntő művésztelep gyűjteményéből nyílt kiállítás 2017. január 20-án, a Magyar Kultúra Napja tiszteletére. A tárlat 26 művész közel 29 alkotásán keresztül nyújt betekintést a lendvai bronzöntő művésztelep tevékenységébe.

A Lendvai Nemzetközi Művésztelepet 1973 óta minden évben megrendezik a Lendvai Vár részét képező Galéria–Múzeum Lendva intézményben. A nemzetközi művésztelep profilja a viaszveszejtéses bronzöntéssel készült szobrászati – főként kisplasztikai – művek alkotása. A résztvevők kis létszáma és a technikai feltétetek lehetőséget biztosítanak a művészeknek a kisplasztikák viaszban történő autonóm megformálásától kezdve az öntésen keresztül a cizellálásig, patinázásig terjedő teljes alkotói folyamat helyben végzéséhez, a kivitelezésben mintegy szellemi műhelyként, alkotói közösségként együttműködve. A művésztelep kiemelt célja kortárs, nemzetközi, bronzból készült kisplasztikai, szobrászati gyűjtemény létrehozása és gyarapítása olyan egyedi, csak a galériában található darabokkal, amelyek a művésztelep ideje alatt készülnek, az alkotók kivitelezésében. A Lendvai Vár „Padlás Galériájában” elhelyezett gyűjteményt több európai ország rangos kulturális intézményében is bemutatták, ily módon az alkotások nemzetközi publicitása biztosítva van.

A MANK Galériában megrendezett tárlat 26 művész közel 29 alkotásán keresztül nyújt betekintést a lendvai bronzöntő művésztelep tevékenységébe. A nemzetközi válogatást felvonultató kiállításon nagy hangsúllyal vannak jelen magyar szobrászművészek alkotásai is. Többek között Győrfi Sándor, Szabó György, Szunyogh László, a Galéria-Múzeum Lendva egykori vezetője: Király Ferenc Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, valamint az Izraelben élő világhírű tervezőgrafikus, festő- és szobrászművész Dan Reisinger bronz kisplasztikái képviselik a művészkolónia magyar alkotóit.

A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó tárlatot Ksenija Škrilec, a Szlovén Köztársaság nagykövete nyitotta meg, szakmai bevezetőt mondott Szepes Hédi művészettörténész, köszöntőt mondott Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere, aki köszöntőjében kiemelte: „Örülök ennek a kezdeményezésnek, az együttműködésnek, hiszen Szentendre a művészetek városa, sőt, a magyar művészet fővárosa címre is joggal törekszik, így mivel lehetne jobban ünnepelni a Magyar Kultúra Napját, ha nem egy kiállítással.”

A kiállítás megtekinthető: 2017. február 12-ig, hétfőtől péntekig 9 és 17 óra között, hétvégén 10 és 17 óra között.