2013. március 28., 11:49

Zakar Ágnes önkormányzati képviselővel, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnökével a 2013-as költségvetésről, a kultúra területén történt változásokról, a februári lakossági fórumról beszélgettünk.

Az idei költségvetésben mennyi pénz jut kultúrára? Több vagy kevesebb az elmúlt évekhez viszonyítva?
A 2013-as költségvetésben a kultúrára jutó összeg nagyjából a 2012-es szinten van, sőt mondhatjuk, hogy többet költünk kultúrára, hiszen többletfeladatokat kaptunk: az idei évtől az önkormányzat működteti a Pest Megyei Könyvtárat, a Ferenczy Múzeumot és tagintézményeit: a zebegényi, tápiószelei és verőcei múzeumokat. A Kulturális Kft.-t – melyhez a P’Art mozi, a Dunaparti Művelődési Ház és a Szentendre és Vidéke újság tartozik – idén 88 millió Ft-tal támogatjuk, a könyvtárat közel 10 millió Ft-tal, a Ferenczy Múzeum 40 millió Ft-os önkormányzati támogatást kap. Ez persze lehetne több is, de ne felejtsük el, hogy a Ferenczy Múzeum 191 millió Ft, a PMK pedig 105 millió Ft állami normatívára is számíthat.

Miket tart a legfontosabb feladatoknak a helyi kulturális életben?
Nagy öröm számunkra és minden lakos számára az a szembetűnő változás, hogy két gyönyörű épülettel bővült kiállítóhelyeink száma: az elmúlt években felújított és tavaly átadott MűvészetMalom, illetve az idén nyáron a volt Pajor-kúriában megnyíló  Ferenczy Múzeum felújítása több száz millió forintos uniós támogatásból valósult meg. A festők városa vagyunk, ehhez méltónak kell lennünk, ezért egyik legfontosabb feladatunk a kiállítások magas színvonalú megrendezése. Idén lesz a Vajda Lajos Stúdió megalakulásának 41. évfordulója, amelynek ünneplése tavaly elmaradt.
Fontos feladat még a nemzeti- és városi ünnepek, valamint a nagyfesztiválok megrendezése, melyekből az első negyedévben már számos program magas színvonalon lezajlott: az újévi koncerten Vedres Csaba és Gyermán Júlia koncertjében gyönyörködhettünk, jól sikerült a kultúra napja, s részben az én kezdeményezésemre elfogadta a képviselő-testület a „Szentendrei hagyományőrző nap” Balassi Bálint emléknapi programot, melynek februári megünneplése a Filibili népdalkör 20. születésnapjának köszöntésével esett egybe. Fontosnak tartom  más művészeti csoportok évfordulóira való műsoros megemlékezést: idén ünnepli a Diótörő Balettiskola 20., a népszerű és sikert sikerre halmozó Szentendre Néptáncegyüttes pedig a 30. születésnapját. Utóbbi fergeteges köszöntője még tavaly az adventi bemutatójukon zajlott a PMK-ban, telt házas közönség ünnepelte az aranyminősítésű, a Felszállott a páva népzenei műsorban kiválóan szereplő néptánccsoportunkat.
A mostoha időjárás ellenére is jól sikerültek a március 15-i megemlékezések, bár volt olyan kültéri program, például a Vasvári-szobor koszorúzása, amelyet későbbre halasztottunk, de a PMK-ban megtartott ünnepség  Szakály Sándor szónoknak és a Templomdombi Általános Iskola diákjainak és tanárainak köszönhetően felemelő esemény volt.
Az ünnep estéjén kezdődött a Szentendrei Tavaszi Fesztivál Hauser Adrienn zongoraművész fellépésével, aki városunk polgáraként nagy örömünkre elfogadta a felkérésünket, és viharos taps mellett tartott bemutató koncertet a Városháza dísztermében.
Készülünk a Szentendrei Nyár és Teátrum rendezvénysorozatra. Bizottságunk a napokban fogadta el  az NKA-pályázatra benyújtandó színházi programot, amely reméljük, hogy az előző évekhez hasonlóan jól fog szerepelni,  és  a színházi előadások a korábbi évekhez hasonló sikeres fogadtatásban részesülnek  majd nyáron a Szentendrei Teátrumban. Bizottságunk kifejezett kérésére, az igazgató úr egyetértésével a hagyományosan nagy sikerű folkestek helyszíne idén is a MűvészetMalom lesz. Egy-egy előadást többször is megtekinthet majd a közönség, és természetesen lesznek gyermekelőadások, koncertek – a fellépők között ott lesznek kedvenceink, mint pl. Malek Andrea, a Söndörgő  együttes és sokan mások.
Nagy előrelépésnek tartom a kommunikáció területén, hogy a Szentendre és Vidéke újságot múlt év novembere óta ingyen kapják meg a lakosok. Nagyon fontos számunkra, hogy a főbb események, programok az újságon, a Szentendre Tévén, a rádión keresztül mindenkihez eljussanak.
Összefoglalva: szeretnénk a szentendrei­ek által megszokott és kedvelt programokat továbbra is biztosítani a korábbi évekre jellemző színvonalon, még akkor is, ha a kultúra területén jelenleg kevesebb munkatárssal oldjuk meg a feladatokat. Ezúton szeretném a város nevében megköszönni  kiemelkedő munkájukat.

Jelenleg melyek a legfontosabb témák a Kulturális Bizottságban, amelynek Ön az elnöke?
A kultúra területén a legfontosabb változás, hogy a Ferenczy Múzeum és a Kulturális Kft. vezetését 2012 decemberétől dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton igazgató látja el, így egy kézben futnak össze a szentendrei kulturális élet feladatai.
Minden bizottsági ülés előtt bejárást tartunk valamelyik városi oktatási-kulturális intézményben, és igyekszünk a felmerülő nehézségek megoldásában közbenjárni. Meg kell jegyeznem, hogy mindenhol nagyon magas színvonalú munkát látunk. A város oktatási és kulturális intézményeire minden szentendrei polgár büszke lehet, bár az a tapasztalatom, hogy ami jó, azt természetesnek vesszük.
A bizottság meghallgatta a 2012-es beszámolókat a szép bevétellel rendelkező, színvonalas programot nyújtó Szentendrei Nyárról, a decemberi adventi rendezvényről, a tévé és rádió működéséről, melyekhez több észrevételt is fűztünk. Napirenden van a Ferenczy Múzeum és tagintézményeinek jövőbeni működési rendje. Mostanában kerülnek elénk az intézmények üzleti tervei, amelyekből a programok megvalósulásának fedezetét tudjuk áttekinteni.

A február 20-i lakossági fórumnak mi volt a fő témája? Mi érdekelte leginkább a lakosokat?
Választókörzetem a Kálvária úttól a Vasvári útig terjedő terület, harmadik éve hagyományosan februárban hívom össze a Füzesparkban, a Vasvári-lakótelepen és környékén élőket, hogy megvitassuk a problémákat. Hagyomány, hogy ez a lakossági fórum „A Városháza házhoz jön” című programsorozat keretében valósul meg, így az érdeklődők megismerhetik a város életének legfontosabb eseményeit dr. Dietz Ferenc polgármester prezentációjának segítségével, amely most is nagyon tartalmas volt. Örömmel tudtam beszámolni a nagyszámú érdeklődőnek arról, hogy a legutóbbi fórumon felvetett kérések közül többet is sikerült megoldanunk: a Sas utcai patika előtti közlekedési nehézségek megszüntetésére az útfelfestést, a Füzespark egyirányúsítását, a buszközlekedés visszaállítását  a Vasvári utcában. Ígéretünk van az OTP-től egy pénzkiadó automata felállítására is ezen a területen. A felmerült kérdések többsége egyébként a közlekedéssel, a buszjáratok összehangolásával, a kátyúzással, a közterületek rendjével, a játszóterek rendeltetésszerű használatával foglalkozott.
Köszönöm Marton Imrének, a Parola étterem vezetőjének, hogy biztosította számunkra a helyszínt, valamint Kovács László rendőrkapitánynak, Antalicz Ferenc körzeti megbízottnak, Pálinkás Attilának és Mandula Gergelynek, a VSZ Zrt. divízióvezetőinek, Kállai Zsuzsának, a közterület-felügyelet vezetőjének és Unfer Zsuzsa referensnek, hogy részt vettek a lakossági fórumon, és  hozzászólásaikkal, szakmai válaszaikkal segítettek a lakosok tájékoztatásában.

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
csü 18

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 18

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
csü 18

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
csü 18
csü 18

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
csü 18
csü 18
csü 18

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
csü 18
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
pén 19

Pörkölt Projekt koncert

augusztus 19.. 20:00 - 21:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
pén 26
vas 28