2018. november 13., 15:42
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Október végén, minden évben összegyűlnek a Nagycsaládosok Szentendrei Egyesületének tagjai, kicsik és nagyok, hogy együtt töltsenek egy szombat délelőttöt, amikor is töklámpást készítenek. Idén október 27-én is így történt.

Gyertyákkal ünnepelünk, emlékezünk

Idén fantasztikusan hosszúra nyúlt az indián nyár, melynek édesen meleg napsugarait még október végén is élvezhettük. Az ősz végén gyertyát gyújtunk, és emlékezünk, ünnepelünk. Leginkább a mindenszenteket és a halottak napját, illetve az egyre nagyobb teret hódító kelta eredetű ünnepet, a Halloweent, melynek egyik jelképe a kifaragott tök. A töklámpásokat gyertyákkal szokás kivilágítani, melynek sejtelmes lángja kirajzolja a tökre, tökbe faragott motívumokat.

Minden családnak egy tököt

Idén a Kolping házban gyűltünk össze, ahol minden család kapott egy nagyobbacska tököt. A legkisebbek lelkesen csacsogva adtak hangot kívánságaiknak, milyen is legyen a tökön lévő faragás, melyet aztán szüleik, nagyobb testvéreik igyekeztek is többé-kevésbé teljesíteni. A szülők persze próbálják őket csitítani, hogy először ki kell pucolni a tökből a magokat, és csak utána lehet megkezdeni a faragást. A nagyobbak már kész ötletekkel érkeznek, van, aki vámpír fogakat, nevető, vagy éppen ijesztő arcot, háromszög szemeket képzel el a tökfejre, mások egészen cizellált formákkal és motívumokkal is megpróbálkoznak. A mintákat filccel először fel szokás rajzolni a tökre, majd egy éles késsel a már kipucolt tököt neki lehet állni, megfaragni, melyhez mindenekelőtt egy éles kés és türelem szükséges. Nincs értelme sietni, abból csak mindig baleset lesz. Mi idén is a hagyományos arcú tököt faragtuk ki, hiába vágyakozott a legkisebb egy denevérforma után, sajnos nem tudtam ezt megvalósítani. Csak a cakkos szárnyából merítettem az ötletet, hogy a szájából ilyenforma fogak kandikáljanak ki. Miután beleraktam a gyertyákat, szám szerint hármat, nagyon is jól mutatott a töklámpásunk, szóval elégedettek voltak a csemeték.

Apropó gyertya!

Mivel a töklámpásba gyertyát szokás tenni, így az akár felügyelet hiányában könnyen meg is gyulladhat, lángra is kaphat, főleg, ha belső térben helyezzük azt el. A töklámpások kapcsán mindig érdemes elbeszélgetni a gyerekekkel, hogyan kell biztonságosan elhelyezni a lámpásokat, mire kell ügyelni a gyertya használata közben, de arról is, mit kell tenni, ha mégis megtörténik a baj. Fontos megtanítani a kicsiknek, hogy az égő gyertya a lámpásban nem maradhat őrizetlenül, és habár a frissen vájt tök még nedves, így önmagában nem gyúlékony, mégis a közelébe nem szabad gyúlékony anyagot, dekorációt rakni. A töklámpást mindig tegyük biztonságos helyre, soha ne a függöny mellé, vagy a lépcsőre, ablakba, ahol lángra kaphat, vagy könnyedén leverhető. A töklámpás tulajdonképpen egy nagyobbacska gyertyatartó, így éppen annyira veszélyes, mint egy égő gyertya. Amit pedig a kicsiknek feltétlenül tanítsunk meg, hogy tűz esetén ne próbáljanak meg oltani, hanem a lehető leghamarabb hagyják el a helyszínt, és csak biztonságos távolból hívjanak segítséget.

Schütz Gabriella