2016. február 12., 11:25

varoshaza

Szentendre Város Önkormányzat képviselő-testülete február 11-ei ülésén elfogadta a város2016. évi költségvetését. Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak főösszegét5 958 534 ezer Ft-ban határozták meg. 2016-ban Szentendre összesen 1 428 547 ezer Ft normatív állami támogatást kap kötelező feladatai ellátására. Adót nem emel a városvezetés, ugyanakkor a gazdasági fellendülést figyelembe véve a költségvetés emelkedő helyi adóbevételekkel számol, összesen 2 130 000 e Ft-tal.

A költségvetési rendelet szerint növekednek a fejlesztési források, több jut beruházásokra, intézményekre, utakra, a közszolgáltatások színvonalának javítására, szociális célokra, valamint kultúrára, fesztiválokra, turisztikai célokra is.

A település üzemeltetésére, mint például utak, parkok fenntartására, köztisztaságra, védművek, épületek fenntartására, árvízvédelemre, távhőszolgáltatásra és energetikára 2016-ban a tavalyinál 89 374 ezer forinttal többet fordít a város.

A Kulturális Kft. tervezett támogatása 25 millió Ft-tal több, mint 2015. évben, melyből 15 millió Ft-ot fejlesztésekre fordít.

A költségvetési törvény szerint Szentendre Város Önkormányzatát 189 300 ezer Ft központi támogatás illeti meg a Ferenczy Múzeumi Centrum fenntartásához. A biztonságos működéshez az önkormányzat további 147 178 ezer Ft saját forrást biztosít. Az intézmény gazdaságosabb működtetése érdekében szerkezeti átalakításról döntött a képviselő-testület, mely alapján a kistelepülési múzeumok állami fenntartásba kerülhetnek az év folyamán.

Folytatódik az iskolák felújítása; a célra, ahogy tavaly is, 2016-ban is 48 millió forintot szán a város. A Dunyha-program mellett, mellyel Szentendrén 582 lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg központi támogatással, az év további legnagyobb fejlesztései az Egres út és az ottani híd korszerűsítése, a Fürj utca rendezése és a gyermekorvosi rendelő felújítása, amire 29 millió forintot fordít az önkormányzat. Folytatódik az 1+1 program is, 2016-ban 19 millió Ft-os kerettel, megújul a posta előtti park és új helyre költözik a családsegítő.

A szociális kiadásokra fordított összeg 2016-ban több mint 20 millió Ft-tal nő. A hajléktalanszálló korszerűsítésére 10 millió Ft-t biztosít a város a Vöröskeresztnek.

Többet költ az önkormányzat gyermekétkeztetésre, mert vállalja a szolgáltatás felmerült többletköltségeit, nem változik azonban a szülők által fizetendő díj, azaz a közétkeztetés ára. A jelenleg is alkalmazott térítési díjakat 2011. januári ülésén fogadta el a testület. A gazdaságos és hatékony nyersanyagbeszerzésnek köszönhetően a térítési díj nem változik. Egyéb (pl. munkabér) költségek emelkedtek az elmúlt években, de a többlet térítését az önkormányzat vállalta.

Kiegészítette az önkormányzat közbeszerzési és beszerzési szabályzatát a testület. A jövőben regisztrálják a szerződések teljesítési adatait, továbbá előírás lesz, hogy a közbeszerzések során – a jogszabályi keretek között – figyelemmel kell lenni arra, hogy az esetleges korábbi szerződést, illetőleg szerződéseket az adott partner hogyan teljesítette. A módosítás jelentősége hosszú távon mutatkozik meg: a döntéshozóknak rendelkezésére áll majd a megbízható partnerek adatbázisa.

Döntött a testület a Kulturális Központ Nonprofit Kft. vezetéséről is. Az ügyvezetői feladatkört kettéválasztják, a jövőben a Szentendrei Teátrum igazgatói teendőit is ellátó Kulturális Kft-t így egy általános és egy előadó-művészeti ügyvezető irányítja majd szoros együttműködésben. Ennek megfelelően az előadó-művészeti ügyvezetői munkakör betöltésére külön pályázatot írnak ki.  Az általános ügyvezetői feladatok ellátásával Solymosi Helénát bízták meg, aki – határozott idejű megbízással – az elmúlt időszakban állt a társaság élén. Ügyvezetése idején az intézmény működése zavartalan és zökkenőmentes volt, a városi programok is sikerrel zárultak.

Az ügyvezetői feladatkör kettéválasztását az indokolta, hogy a korábbi pályáztatás nem vezetett eredményre: nem volt olyan jelentkező, aki az általános ügyvezetői feladatokat ellátására és az előadó-művészeti törvény előírásainak is megfelelt volna. A két terület eltérő végzettséget, szakmai tapasztalatokat és kvalitásokat kíván. A kettős ügyvezetést gazdasági tényező is indokolja: pályázati pénzekhez és a TAO-támogatáshoz csak az előadó-művészeti törvénynek megfelelő vezető alkalmazása mellett juthat a Teátrum, ez pedig éves szinten 28 millió forint.

Módosította a testület az állattartási rendeletet, hogy az jobban illeszkedjen a vonatkozó törvényhez. A határozat értelmében az önkormányzat megvizsgálja zárt kutyafuttatók létesítésének lehetőségét.

Állástfoglalt a testület az Európai Unió által meghatározott kötelező betelepítési kvóta ügyében. Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, mert az jogtalan és értelmetlen. Növeli a bűnözés kockázatát és a terrorveszélyt. A kvóta veszélyezteti a kultúránkat és a mindennapjaink biztonságát, vállalhatatlan terheket jelentene a szociális, egészségügyi és oktatási rendszerünkre. A testület arra kéri a kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozza meg az illegális migránsok beáramlását és a kötelező betelepítési kvótát, védje meg Magyarországot és a magyar embereket!

« 2023. november » loading...
h K s c p s v
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
csü 30

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 30

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.