2013. május 15., 15:21
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Az Európai Civil Koordinációs Egyesület (ECKE) évek óta segíti Szentendre egyik testvérvárosa Kézdivásárhely, Nők Egyesületének részvételét „A Magyar Kézművességért Alapítvány” (AMKA) nemzetközi rangú pályázatain, kiállításain.

A Képző-és Iparművészeti Lektorátus valamint a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya erre az alkalomra felkért szakértőiből álló neves zsűri a kiállításon történő kitüntető megjelenésre alkalmasnak találta a beadott pályamunkáik jelentős részét. A Nők Egyesületét Fülöp Magdika vezeti Kézdivásárhelyen. A szervezést, az előkészítést, a pályázaton történő részvételüket Szentendre részéről az ECKE, T. Dévai Éva végzi, akinek a családjában szintén sok iparos, és kézműves található, és küldetésének tekinti a kézműves értékek megőrzését, a kétkezi munka becsületének hirdetését, visszaállítását, és tesz is érte a  lehetőségek szerint.

Az idén kiugró sikernek értékeljük, hogy a XX. kiállításon a kézdivásárhelyiek még egy külön díjat is hazavihettek – Opra Etelka erdélyi tojásíró népi mester révén. Ezt Kézdivásárhely, és Polgármesteri hivatala elismerések átadásával, és a médiákban való megjelenéssel méltatja.

 T. Dévai Évát, az ottani civil egyesület e segítő munkájáért már az elmúlt évben tiszteletbeli taggá fogadta, ami nagy megtiszteltetés.

A Magyar Kézművességért Alapítvány 1994 óta működik, az Ipartestületek Országos Szövetsége hozta létre. Célja a tárgykultúra szerves részét képező kézművesség hagyományainak megőrzése, ápolása, továbbvitele, értékeinek bemutatása, népszerűsítése, a szakmai fejlődés folyamatosságának fenntartása, a kihaló félben lévő mesterségek, szakmák képviselőivel is foglalkozik. Tevékenységének leglátványosabb területét a rendszeresen kettős tematikával kiírt pályázati anyagokból rendezett nemzetközi rangú kiállítások képezik.

A nagy látogatottságú kiállításokon hazai alkotók mellett lehetősége van bemutatkozni  határon túli magyar kézműveseknek is. A kiállítások évről évre olyan rangos helyszíneken kerültek megrendezésre, mint pl. Iparművészeti Múzeum, Népművészeti Múzeum, Vajdahunyad-vár.

A mostani, a sorban a jubileumi XX. kiállítás május 2.- és július 1 között látogatható, a budai várban, az Országos Széchenyi Könyvtár Corvina termeiben. A rangos kiállítás anyagát tartalmazó gyönyörű három nyelvű értékes album ott megvásárolható. Fontosnak tartom még megnevezni, hogy Berzéki László szentendrei hangszerkészítő mester és fémnyomó iparművész munkája is látható a kiállításon, az egyedi Okleveleket pedig immár hagyományosan a szintén szentendrei, nemzetközi ismertségű, Vincze Papírmerítő Műhely készítette.

Köszönetet mondunk a Kézdivásárhely Város Polgármesteri Hivatalnak, hogy segíti e civil kezdeményezést és összefogást, a siker elérését.

Trombitás Gábor, országos elnök, Európai Civil Koordinációs Egyesület

Fotó : Marty Emilia, a  Barabás Zsombor Háromszéki Népművészeti Egyesület titkára, Trombitás Gábor az ECKE elnöke, Opra Etelka,népi mester, a kézdivásárhelyi Nők Egyesületének tagja az ünnepélyes eredményhirdetésen és a kiállítás megnyitóján.

{EEAE835D-D216-4240-ACE9-7B1F11E5A361}