2016. március 22., 16:06
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Február elején testvérvárosunkból, Godmanchesterből 10 fős csoport látogatott Szentendrére. Az angol delegációt a Szentendrei Baptista Gyülekezet fogadta és szállásolta el. A helyi baptista gyülekezet és a godmanchester-i protestáns közösség között már néhány éve kialakulóban van egy erősödő támogatói kapcsolat.


A csoport tagjai a rövid látogatás ellenére nagyon tartalmas programokkal gazdagodhattak az itt töltött három nap során, amelyben a baptista közösségen túl az önkormányzat, valamint a Nemzetközi Kapcsolatok Egyesülete is szerepet vállalt. Az első nap Szentendre történetével és kulturális örökségével ismerkedhettek meg Móricz János történész vezetésével, majd azt követően Willemse Jolanda, a Nemzetközi Kapcsolatok Egyesületének elnöke részletesen bemutatta nekik a Városháza épületét és a hivatal működését, valamint köszöntötte őket Szentendre város nevében egy baráti fogadás keretében.
Szentendre megismerése mellett az angol látogatás célja a baptista közösség missziós területeinek megismerése volt, amelyben az itt töltött idő alatt részt is vállaltak: többek között a hajléktalanok számára ételosztás, a Kőrösi Gimnáziumban történő hitoktatás vagy az ifjúsági misszió.
A testvérvárosi szerződések eredményességét jól példázza, hogy a városok politikai kapcsolatépítésén túl a civil egyesületek és az egyházak is kezdeményezik és igénylik a testvérvárosi kapcsolatok ápolását. Reméljük, a jövőben még szélesebb körben tudunk egymás felé nyitni!