2013. szeptember 24., 10:19
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Újra fiáker járhat a belvárosban
Nem csak fiáker üzemeltetésre, de elektromos belvárosi kisbusz működtetésére is pályáztat az önkormányzat. A korábbi pályázatokat a város érvénytelennek nyilvánította, majd kissé átalakított kondíciókkal újra meghirdette. A belváros szerves, elengedhetetlen része volt mindig is a fiáker, mely az utóbbi időben eltűnt a macskaköves utcákról. A patkódobogáson túl pedig az képviselő-testület úgy gondolja, új lehetőségeket is érdemes a városban sétálgató, ide látogató turisták, vagy helyiek számára nyújtani, így a fiáker mellett elektromos, városnéző kisbuszok üzemeltetését is kilátásba helyezte. A pályázat nyílt, bízunk abban, hogy ezúttal eredményesen zárul.

Nincs sem étkezési, sem szociális ellátási díjemelés
Köszönhetően a tavaly végrehajtott reorganizációs folyamatnak, valamint az önkormányzati adósságátvállalásnak, Szentendre gazdaságilag stabil lábakon nyugszik. Ezért örömmel tájékoztatjuk a lakosságot, hogy bár némely önkormányzatnak a megváltozott finanszírozási körülmények között emelnie kellett a beszedett díjakon, Szentendre Város Önkormányzata sem a közétkeztetési, sem a szociális ellátási díjakat nem emelte, és terv szerint a jövőben sem fogja.

A városi rendezvényeknél nincs éjszakai nyitvatartási korlát
A képviselő-testület döntése szerint kivételt képeznek az éjszakai nyitvatartási szabály alól azok a napok, amelyeken városi rendezvényt szervez az önkormányzat, vagy valamely többségi tulajdonú cége. Ilyen a Szentendre Éjjel Nappal, a Borfesztivál, a városi majális, az Advent és még sorolhatnánk. A döntés értelmében ezeken a napokon a vendéglátóipari egységek nyitva tartásának korlátozását feloldották, így segítve elő a belváros hangulatosabbá, élettel telibbé tételét. „Régi vágya a fiatalságnak, hogy ne kelljen Budapestre szórakozni mennie, de nem csak ez a korosztály, az idősebbek is szeretnék helyben megtalálni a kikapcsolódási lehetőségeket. Az a célunk, hogy újból élettel töltsük meg a tereket, utcákat, így a rendezvényeket igyekszünk szinte egymás nyakára ültetni, hogy Szentendre igazi pezsgő, élettel teli kulturális megyei jogú város legyen” – mondta lapunknak a polgármester.

Bírságolhatóak a közösségi együttlét szabályait megszegők
Az új rendelkezések értelmében a közösségellenes magatartást tanúsítókkal szemben ezentúl bírság szabható ki, mely még inkább rákényszeríti a notórius elkövetőket, rongálókat, hogy kétszer gondolják meg tetteiket. A rendelet bevezetésével Szentendre célja, hogy a közbiztonságot megőrizze, a nyugodt, jó hangulatú lokálpatrióta együttélést pedig semmilyen formában ne tudják megzavarni azok, akik az ok nélküli rendbontásban élen járnak.

Árvízvédelmi tervet kap a Pap-sziget és környéke, felülvizsgálják a zsilipeket
A 2013-as árvíz és a hihetetlen összefogás, helytállás után most nagy hangsúlyt kell fektetni a következő árvizek biztonságos elvezetésének tervére. A legveszélyeztetettebb rész az egyébként is árvízi övezetnek minősülő Pap-sziget és környéke. Az új koncepció szerint a sziget és a környékbeliek is külön árvízvédelmi tervet kapnának, mely megkönnyítené a munkát egy esetleges magasabb vízállás esetén. Bár egyelőre csak találgatásokat lehet hallani, milyen módszerrel gondolják megoldani a terület árvízvédelmét, illetve ha ez nem lehetséges, akkor a lakosság vagyontárgyainak, ingatlanjainak állagmegőrzését, de egy biztos: az önkormányzat célja, hogy egy hasonló katasztrófahelyzetben mind a személyi, mind a vagyoni értelemben vett biztonság legyen az elsődleges szempont.

Felsőoktatási együttműködés
Több budapesti felsőoktatási intézményben cseng ezentúl ismerősen Szentendre neve. A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolával kommunikációs és marketing téren, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemmel pedig jogi téren kezdeményezett együttműködést a város vezetése. Az önkormányzat továbbra sem mond le azon tervéről, hogy mielőbb valamely egyetem vagy főiskola kihelyezett kara kezdhesse meg működését a városban. A most létrejövő együttműködések azon az elven nyugszanak, miszerint a város teret és lehetőséget enged a pályakezdő, szakmai gyakorlatát töltő fiatalok számára a közigazgatási rendszerbe, a városi vérkeringésbe való bekapcsolódásra, és a fiatalok Szentendrén sajátítsák el a későbbi munkájukhoz szükséges alapvető gyakorlati tudásanyagot. Az itt képzett hallgatókból később a város is nagy eséllyel meríthet, ha humántőkére szorulna.

Kell vagy nem kell a kaszinó?
Sokakban visszás érzéseket kelt a szó: szerencsejáték. A képviselő-testület döntő többsége egyetértett abban, hogy a szerencsejáték ártalmas is lehet, ha szenvedéllyé válik. Mindezek ellenére a testület támogatta azt az elvi lehetőséget, hogy a kormány tervei között szereplő játékkaszinók üzembe helyezése során Szentendre városa is üzemeltethessen ilyen profillal rendelkező játéktermet. Régen is volt kaszinó a Duna-parton, soha nem volt belőle semmilyen probléma – hangzott el. Az elvi döntés természetesen nem garancia. Amint megszületik a kormány ezirányú döntése, újabb tárgyalások kezdődnek, melyek tisztázzák a kaszinó létesítésének minden részletét, és eldöntik, valóban működhet-e a városban ilyen jellegű létesítmény.

 
Kádár Kristóf