2021. május 6., 15:46
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Lehetséges fejlesztésekről egyeztetett a városvezetéssel a TIKA Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség képviselője Szentendrén. Az együttműködés keretében közös bejárást tartottak tervezett fejlesztések helyszínein: a bölcsődében és az Ivó lány szobránál.

Április végén Szentendrére látogatott Seda Dağlı, a TIKA Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség Budapesti Programkoordinációs Irodájának koordinátora. A koordinátor asszonyt Fülöp Zsolt polgármester, Magyar Judit költségvetésért felelős alpolgármester, Ács Anna Fruzsina protokoll referens és Helyes Imre Mihály külkapcsolati tanácsnok fogadta. A találkozó résztvevői két helyszínre látogattak el, a városi bölcsődében az intézmény vezetője, Diószegi Istvánné kalauzolta a vendégeket, az Ivó lány szobrához Hazai Attila főkertész kísérte el őket.

A TIKA támogatásával korábban jelentős egészségügyi eszközbeszerzés valósult meg a SZEI-ben, illetve 2020-ban a Hajléktalanszállónak adományozott tisztítószereket és élelmiszert az ügynökség.  A TIKA Budapesti Programkoordinációs Iroda idén is felajánlotta segítségét Szentendrének. A találkozón a város a bölcsődei fejlesztéshez és a szobor környezetének megújításához kért támogatást.

A bölcsődében négy vizesblokk közül kettőt már felújított a város, a másik kettő felújításához az önkormányzat szívesen fogadná az ügynökség segítségét. Tervben van olyan közösségi terek kialakítása is, ahol rendezvényeket, szülői egyeztetéseket lehetne tartani. Ehhez is a TIKA támogatását kéri a város.

A másik helyszín, amit Seda Dağlı koordinátor asszonynak megmutattak, az Ivó lány szobrának környezete, amit az elképzelések szerint növénytelepítésekkel, világítással tennének szebbé, amennyiben a tervek támogatást nyernek a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökségnél.

Az áprilisi találkozó tehát az idei lehetséges együttműködés feltérképezése volt, amennyiben a tervek elnyerik a TIKA elvi támogatását, a kivitelezéshez a város készíttet megvalósítási terveket, melyeket elküld majd az ügynökségnek. A további lépésekről a későbbiekben döntenek a felek.

A Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) világszerte több mint 60 országban képviselteti magát. Többek között az egészségügy, az oktatás, az infrastrukturális beruházások és a műemlékvédelem területén számos programot támogat. A TIKA magyarországi irodája 2014 májusában nyílt meg, Budapesten.