2015. szeptember 5., 19:25
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Közös nyilatkozatban foglalt állást Dunakanyar kilenc települése és Óbuda az EuroVelo 6 Pest megyei szakaszának az uniós támogatási ciklus első felében történő megépítését szorgalmazva. Szentendre, Visegrád, Dunabogdány, Kisoroszi, Tahitótfalu, Pócsmegyer, Leányfalu, Szigetmonostor, Budakalász és Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer polgármestere szeptember 5-én szombaton a VII. Pilisi Tekerő kerékpáros kalandtúra rajtja előtt írta alá a Szentendrei nyilatkozatot, melyet a nemzetgazdasági miniszternek címeztek.

A térségi polgármesterek közös nyilatkozatukban arra kérik Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy a Visegrád – Budapest közötti EuroVelo 6 kerékpárútszakasz mielőbbi, egy ütemben történő sikeres megvalósítása érdekében járjon közben a kormánynál.

Kiemelik, hogy az említett szakaszon található több országos jelentőségű turisztikai látványosság is, ezért arra kérik a nemzetgazdasági tárca vezetőjét, hogy segítse a kerékpárútnak a támogatási ciklus első felében történő kiépítését.

A nyilatkozat szerint, a Dunakanyar jobb partján, illetve a Szentendrei-szigeten lévő települések önkormányzatai jelentős erőfeszítéseket tesznek a turisztikai, illetve hivatásforgalmi célokat is szolgáló kerékpárutak, a kerékpáros turizmus fejlesztéséért.

A településeken áthaladó, illetve azokra látogató kerékpáros turisták száma annak ellenére meredeken emelkedik, hogy úgy Budapest, mint Bécs irányából, nincs összefüggő kerékpárút, hosszú szakaszokon csak az amúgy is túlterhelt 11-es számú főútvonalon tudnak haladni. Emellett a közel 100 ezres lélekszámú szentendrei járásban a lakosság részéről is egyre nagyobb igény mutatkozik a kerékpárútra.

A Közép-Magyarországi Régió településeinek ugyanakkor korlátozottak a lehetőségei az uniós források elnyerésére, így – bár a térség az ország második legkedveltebb turisztikai célpontja – fejlesztésekre alig van lehetőség. Kormányzati segítség nélkül tehát nem valósulhat meg a kerékpárút-fejlesztésre irányuló jogos igény.

A szervezők remélik, hogy a VII. Pilisi Tekerőn résztvevők nagy száma és a rendezvény sikere nyomatékot ad a térségi polgármesterek kérésének.

A Szentendrei nyilatkozatot aláírás után Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek juttatják el.