2016. január 5., 15:53
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

DSC_0087
Az útüzemeltetési és forgalombiztosítási feladatok ellátását a helyi utak tekintetében a közúti közlekedésről szóló 1988 évi I. törvény értelmében az önkormányzat végzi, mint a közút kezelője. A Városi Szolgáltató Zrt. által kidolgozott és a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Irodájával egyeztetett TÉLI ÚTÜZEMELTETÉSI TERV a vonatkozó törvény és a szaktárca Közúti Közlekedési Főosztálya által 1991-ben kiadott Szakmai útmutatóval összhangban készült. A részletek kidolgozásánál figyelembe vették a sokéves gyakorlati tapasztalatokat, valamint a Pest megyei Állami Közútkezelő Közhasznú Társaság Téli Üzemeltetési Tervében foglaltakat.
Az önkormányzati utakat Szentendre város téli útüzemeltetési szabályzatának megfelelő sorrendiségben lehet tisztítani, ami azt is jelenti, hogy amíg folyamatos a havazás, addig kizárólag az első osztályba sorolt fő közlekedési gyűjtőutak takarítását kell végezni, majd utána lehet áttérni a többi útra. A sorrendiséget a forgalmasság alapján határozták meg.

hódúró
A szóró-ekéző járműveket csak bizonyos hóvastagság esetén lehet működtetni. Az ekefelépítményt mankókerekek tartják, ezért a néhány cm-es hóvastag nem teszi lehetővé, illetve indokolatlanná teszi a kotrást.
A sózásnál meghatározó a hőmérséklet. Az útszóró só -7 fok alatt lényegében megfagy, és csak hosszabb idő után, vagy ha komolyabb járműforgalom zajlik az úton, tud látványosabban hatni. Ebből a szempontból az út forgalma jelentősen befolyásolja a só olvasztósebességét.
Összességében elmondható, hogy ilyen hőmérséklet mellett a kiszórt só+zúzalék keverék inkább csak érdesíti az útburkolatot, mintsem gyorsan megolvasztaná. A só olvasztóhatása az enyhüléssel felgyorsul, amire további hatással van az adott út járműforgalma (a kerekek folyamatosan beforgatják a sót, amitől javul az olvasztóhatás).

Szentendrén a jelenlegi havazás idején a téli útüzemeltetési szabályzat alapján, az önkormányzati utak osztályba sorolási sorrendjének megfelelően mind a 7 szóró-ekéző jármű végigjárta az utakat, illetve  jelenleg is szükség szerint dolgoznak.
Valamennyi jármű fel van szerelve GPS nyomkövetővel, így az elvégzett munkájuk visszakövethető, ellenőrizhető.
Az útellenőrzés folyamatosan zajlik, a bejelentésekre a Városi Szolgáltató igyekszik a legrövidebb időn belül reagálni.
Városi szinten a panaszbejelentések száma alacsony volt.
Az önkormányzati útjaink állapota nem maradt el a Magyar Közút kezelésében lévő (11-es főút, Sztaravodai út, Szentlászlói út) utak állapotától, pedig azok forgalma jelentősen nagyobb.

DSC_0092A szóró-ekéző járműparkot irányító hódiszpécser (Berner László, 203207216) bármikor hívható, aki készségesen válaszol a panaszbejelentésekre, illetve elmondja, hogy éppen mely utcákban dolgoznak a járművek és nagyjából mikorra várható az érkezésük a bejelentő utcájába.

Az önkormányzati utak városrészenkénti osztályba sorolását a téli útüzemeltetési szabályzat tartalmazza.