2017. november 29., 09:49
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 6 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Összesen hét szóró- és ekézőgéppel biztosítja a téli útüzemeltetést a Városi Szolgáltató, köztük egy új, kifejezetten a járdák tisztítására alkalmas kis járművel. A téli időszakban az önkormányzat által kezelt úthálózat síkosságmentesítését és hóeltakarítását az utak osztályba sorolása alapján képzett és gyakorlott ügyeletes irányítja. A felkészülést november közepén ellenőrizte Verseghi-Nagy Miklós polgármester.

Új, hóeltakarításra és szórásra is alkalmas jármű beszerzésével és az önkormányzat által kezelt utak osztályokba sorolásának felülvizsgálásával készül a város a téli útüzemeltetésre. Az önkormányzati utakat a város téli útüzemeltetési szabályzatának megfelelő sorrendben lehet hó- és síkosságmentesíteni, ami azt is jelenti, hogy amíg folyamatos a havazás, addig kizárólag az első osztályba sorolt fő közlekedési gyűjtőutak takarítását kell végezni, ezt követően lehet áttérni az alacsonyabb szolgáltatási osztályba sorolt utakra – mondta Mandula Gergely, a Városi Szolgáltató NZrt. vezérigazgatója. Az utak besorolásának felülvizsgálatáról a 2017. novemberi testületi ülésen döntöttek a képviselők.

Elhangzott: meredek földutak nem szerepelnek a téli útüzemeltetési szabályzatban, mert azokon nem lehet gépi hó- és síkosságmentesítést végezni, hiszen az utcák adottságai alkalmatlanná teszik azokat a szóró-ekéző járművekkel történő közlekedésre. Ezeknél az utaknál kézi szóróanyag kihelyezésére van lehetőség.

Utak besorolása:

I. szolgáltatási osztály: belterületi kiépített I. rendű főutak, melyek jelentős forgalmat
bonyolítanak, valamint a tömegközlekedési útvonalak
II. szolgáltatási osztály: belterületi kiépített II. rendű főutak, melyek közepes
forgalmat bonyolítanak le
III. szolgáltatási osztály: bel- és külterületi kiépített mellékutak, melyek kis
forgalmat bonyolítanak le
VI. szolgáltatási osztály: kiépített és nem kiépített utak, melyek vonalvezetése és
keresztszelvényének kialakítása miatt jelentős korlátozó kötöttségeket jelent az
üzemeltetés biztosításában, de járhatóságának biztosítása, hálózati szerepe miatt
fontos

A szabályzat szerint a hóeltakarítást a fő- és a tömegközlekedési útvonalakon kell kezdeni. A munkakezdés fontossági sorrendje: az autóbuszjáratok vonalszakaszai, a helyi közúti tömegközlekedés egyéb útvonalai, az országos autóbusz-közlekedés útvonalai, továbbá a települések területén a lakossági ellátást biztosító főbb intézményekhez (élelmiszerellátó központok, vásárcsarnokok), valamint az egészségügyi és a közintézményekhez vezető útvonalak.

Az állami tulajdonú utak – a 11-es út (16 861 km szelvénytől a 23 754 km szelvényig), a
Szentlászlói út (1+376 km szelvénytől a 19+797 km szelvényig), valamint a Sztaravodai út (0
km szelvénytől a 4 653 km szelvényig) – síkosságmentesítéséről és hóeltakarításáról a
Magyar Közút Zrt. gondoskodik.

Mandula Gergely vezérigazgató elmondta: az önkormányzati kezelésben lévő úthálózaton a Városi Szolgáltató összesen 7 hét járművel végzi a téli útüzemeltetést, valamennyi kettős rendeltetésű: szórásra és ekézésre is alkalmas. A meglévő két nagy és négy kisebb gép mellett új beszerzés a legkisebb, a kifejezetten a járdák tisztítására való jármű. Valamennyi szóró-ekéző jármű GPS nyomkövetővel felszerelt, így az elvégzett munkájuk ellenőrizhető. A VSz több mint 700 tonna szóróanyaggal készült fel a síkosságmentesítésre, mely tartalmaz útszórósót és zúzalékanyagot is.

Amikor a hőmérséklet -6 fok alá esik, az útszórósó olvasztó hatása lényegében megszűnik, hiszen a só ilyen hidegben megfagy, és csak hosszú idő után, vagy csak komolyabb járműforgalom esetén tud látványosabban hatni. Az út forgalma tehát jelentősen befolyásolja a só olvasztósebességét.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester úgy összegezte a látottakat: a város felkészült a télre, és az esetleges rendkívüli időjárásra is. Téli készenléti szolgálatot a november 15-től március 15-ig terjedő időszakra biztosít az önkormányzat. Ebben az időszakban 24 órás szolgálatban áll a szóró-ekéző járműparkot irányító hódiszpécser, aki a +36 20 320 7216 telefonszámon bármikor hívható, fogadja a panaszbejelentéseket, illetve elmondja, hogy éppen mely utcákban dolgoznak a járművek és nagyjából mikorra várható az érkezésük a bejelentő utcájába. Amennyiben a hódiszpécseri szolgálat jelentése alapján az időjárási viszonyok
indokolják, úgy tényleges készenlét rendelhető el. Rendkívüli időjárás esetén, ha az elhárítási munkák hatástalannak bizonyulnak, az elhárítási és útvonal-biztosítási munkákat csak különleges esetekre (élet és vagyonvédelem, közellátás biztosítása) kell korlátozni.

A szakemberek emlékeztettek: a téli időjárásra való felkészülés ugyanakkor Szentendre valamennyi ingatlantulajdonosának és -használójának is feladata. Az ingatlantulajdonosokra, lakosokra vonatkozó téli útüzemeltetéssel kapcsolatos rendelkezéseket Szentendre Város Önkormányzatának köztisztaságról szóló önkormányzati rendelete tartalmazza, és a Városi házirend kiadvány is ismerteti.