2019. április 24., 08:02
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A  II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium hagyományosan minden évben a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon rendezi meg a Rákóczi-napot. A program évről évre változik, de elsődleges célja egy jó hangulatú nap keretében a közösségformálás. Az iskola pedagógusai abban hisznek, hogy ennek legeredményesebb eszköze az együtt átélt élmények örömének biztosítása, ezért erre fektetnek hangsúlyt. Idén április 17-én „rajzottak ki” az iskolából a diákok, s a város több pontján – a Templomdombtól a patak-parton át a Postás strandig – a különböző állomásokon sportos és logikai, közösségi játékokban vettek részt.  

A Rákóczi-naphoz kapcsolódik a szintén hagyományos Rákóczi-gála, ahol a legtehetségesebb diákok mutatkoznak be a szülők és meghívott vendégek előtt a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében. A gálát idén április 16-án rendezték meg. A programok között zene, tánc, sportbemutató, színjátszóköri produkció szerepelt. Felléptek alsósok, felsősök és gimnazisták egyaránt, így igazán színes produkciót szerveztek az iskola tanárai, Szirze Adrien, Faragó Ildikó, Fühlné Szabó Eszter és Hollóné Szomorú Olga.

A Rákóczi-nap ebben az évben is érdekes vetélkedőkkel, sportolási lehetőséggel, színes programokkal teli nap volt április 17-én, délelőtt. A programok egyrészt az iskolában, másrészt a város különböző pontjain zajlottak. Külön programot szerveztek az alsósoknak, a felsősöknek és a gimiseknek. A játékos feladatok kidolgozásában Gottlaszné Pistyur Ildikó, Motesiczky Mariann, Szent-Királyi Ágnes, Halász Andrea, Kovács Rita és még sokan mások segítettek ötletekkel. A játékos vetélkedők, sportos, kreatív és logikai feladatok között a Rákóczi-emlékévhez kapcsolódott a totó, az óriási Rákóczi-színező, kurucok és labancok játékos összecsapása. Sportos feladatokat teljesítettek az alsósok a Kálvária-dombon: a tájékozódási futáson a feladat az volt, hogy térkép alapján találják meg az állomáspontokat a gyerekek. A fákra rögzített jelzőpontokat kellett összekötniük meghatározott idő alatt. A felsősök az iskola tornatermében és az udvaron játékos feladatokat kaptak, például volt célbadobás, akadálypálya, a gimisek távolugrás-váltón vettek részt a Duna-parton. A sportos játékok mellett logikai feladványok, rejtvények, trükkös feladatok megfejtése várta a diákokat. A gimnazisták puzzle kirakót raktak össze a Patak-parton és feladat volt még az óriásgubanc kibogozása a Posta előtti kis téren. Szintén a gimnazisták feladata volt élőképet alkotni egy-egy hívószóra az iskolában. A Templomdombon és a Péter-Pál templomnál szintén diákcsoportokkal lehetett találkozni ezen a szép, napfényes, tavaszi napon. A Postás strandon a legkisebbek játszottak többek között „evolúciós játékot”, ami során a kiváló pedagógusok segítségével kiderült, hogyan lehet örömteli játékkal összehozni jókedvű és összetartó diákcsoportokat.