2015. augusztus 28., 08:32
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A szentendrei önkormányzat évente 48 millió forintot szán a város általános iskoláinak megújítására. Ebből az alapból az idei nyári szünetben a Rákóczi, a Templomdombi, a Barcsay és az Izbégi iskola újulhatott meg. A felújítás még valamennyi iskolában tart, de tanévkezdésre a munka dandárja befejeződik, csak apróbb simítások maradnak hátra.

A munkákat az intézmények igazgatóival egyeztette az önkormányzat, a legsürgetőbb feladatokra fókuszálva, hiszen minden iskolában sok a teendő. A vakáció rövid két hónapja alatt kellett a Városi Szolgáltató szakembereinek elvégeznie a négy iskola felújításait egy időben. 2015. augusztus 25-én Verseghi-Nagy Miklós polgármester, Mandula Gergely, a VSZ Zrt. vezérigazgatója, dr. Varga Péter, a VSz Zrt. Gondnoksági- és Épületfenntartói Divíziójának vezetője, és helyettese, Reményi Gabriella, valamint Kolozs János, Szentendre főmérnöke bejárást tartott az iskolákban.

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium

Az iskola udvarra néző homlokzata évek óta balesetveszélyes volt az omladozó vakolat miatt, de eddig forrás hiányában a felújítása rendre elmaradt. Az idei költségvetésbe sem fért bele a tatarozás, ezért Verseghi-Nagy Miklós polgármester saját keretéből ajánlotta fel a szükséges összeget a homlokzat megújítására. A tégláig visszabontott falak lélegző vakolatot és légáteresztő festékréteget kaptak. A munkákat szeptember első hetére befejezik, s elbontják az állványozást az udvarból. A külső homlokzat megújítása is régóta esedékes, jövőre a tervek szerint erre is sor kerülhet.

Az iskola-felújítási keretből szépültek meg a Rákóczi iskola földszinti vizesblokkjai. A tanári mosdó és a diákok mosdói új burkolatot, csempét, szanitereket kaptak, energiatakarékos, mozgásérzékelő lámpákat, nagy tükröket. A teljes villanyhálózat, a vízvezeték megújítása mellett a falakat is átfestették. Az iskola udvarán el kellett távolítani néhány elvadult fa gyökérzetét, ami balesetveszélyessé tette a közlekedést, illetve a kerítést is megrongálta. Az esővíz a sarat az utcára hordta, így halaszthatatlanná vált a tereprendezés. A megerősített kerítésfal vakolása után a felújított kerítéselemek visszakerülnek, az udvar aszfaltburkolatát kiegészítik. Mint Reskovits Zsuzsa, az iskola igazgatója elmondta, jövőre a Bajcsy-Zsilinszky utcai frontra néző nyílászárók felújítása lenne a leginkább esedékes, de a belső udvarra néző régi épület homlokzatára is ráférne sok négyzetméternyi vakolat és festék.

Templomdombi Általános Iskola

A patinás épület megújult külsővel fogadja majd a tanévnyitón a diákokat. A mintegy 1300 négyzetméternyi homlokzat teljes felújítására került most sor. A homlokzat színét a Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal jóváhagyásával a napokban választják ki, és szeptember 1-jén már régi pompájában látható az épület.

Barcsay Jenő Általános Iskola

Az óriás épületkomplexum karbantartása szintén sok feladatot ad a városnak. Az idén megszépült a kis tornaterem: a mozgó, balesetveszélyes parketta helyére, az aljzatbetonra speciális sport-padlóburkolat kerül, hőszigeteléssel, peremszigeteléssel. A bejáráskor a tornaterem portalanítása volt éppen soron, a falak már újrafestve várták az iskolásokat. Ezen a nyáron 47 ajtólapot cseréltek le a tantermekben, illetve 6 tanteremben a kopott régi linóleumot meleg színű, parkettamintás linóleumra cserélték. Az előcsarnokban egy beázás során megsérült az álmennyezet, ezt is kijavítják a napokban. A Barcsay iskolában a folyosók fala is megújult, több mint 1000 négyzetméternyi falfelületet festettek át.

Izbégi Általános Iskola

Az egyik legfontosabb feladat itt a csapadékvíz elvezetése volt. Az udvarban vízelvezető árkokat építettek mind az épület első frontján, mind az udvari lépcső mellett. Megújult az udvar burkolata is több helyen, javítani kellett az aszfaltozást és új járólapokat helyeztek el az épület utcai frontján. A hátsó udvar karbantartási munkái még folyamatban vannak. Megújultak a bejárati külső lépcsőfeljárók, illetve az épületen belüli lépcsőfordulók falai is. Az alsó szint tanári mosdója a teljes felújítás után nemcsak sokkal szebb és komfortosabb, de tágasabb is lett. Az előtér padlója új festést kapott és a korábban beázott földszinti csoportszoba friss festéssel, megújulva várja szeptembertől a diákokat.