2020. augusztus 5., 18:49

Annak ellenére, hogy már többször volt Szentendrén is földi kémiai gyérítés, szúnyogok tömege teszi elviselhetetlenné az estéket és most már a nappalokat is. Budakalász, Leányfalu, Óbuda, Pomáz és Szentendre polgármesterei közös levélben gyors és hatékony beavatkozást kértek Pintér Sándor belügyminisztertől és a szúnyoggyérítésért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjétől.

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) által koordinált, központi szúnyoggyérítés megkérdőjelezhető hatékonyságát a mostani szúnyoginvázió is bizonytja. Az MTA Biológiai, Agrártudományok, Orvosi Tudományok Osztálya és az Ökológiai Kutatóközpontja egy 2018-as felhívásában már sürgette a koncepcióváltást, a gyérítési gyakorlat modernizálását, a központosított gyérítés helyett a tájegységenkénti lokális szervezését.

Levelükben a polgármesterek jelezték, hogy a szúnyoginvázió már nappal is ellehetetleníti a szabadban való tartózkodást, ami további veszteséget jelent – a járvány miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő – turizmusból élők vállalkozások számára.

Mivel az eddigi földi kémiai gyérítés nem hozott eredményt, a polgármesterek azt kérték, hogy a Tisza menti településekhez hasonlóan mielőbb végezzék el a légi-kémiai gyérítést is a dunakanyari településeken is, miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ a közelmúltban ideiglenesen engedélyezte a légi-kémiai szúnyogirtást.

fotó: hiros.hu