2022. szeptember 27., 18:39
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fülöp Zsolt polgármester és Blanckenstein György atya vezetésével néhány fős szentendrei delegáció látogatott Lévára szeptember 23-án. Az autóval mintegy két órányi távolságra eső település magyar közösségeinek vezetőivel együtt a 130 éve Léván született és 1919-ben, huszonhét évesen Szentendrén mártírhalált halt papra, Kucsera Ferencre emlékeztünk.

A lévai program első felvonásaként a helyi magyar közösség otthonának számító Reviczky Házban a Reviczky Társulás Helytörténeti Szakosztályának vezetője, a Lévai Szent László Kör elnöke, Müller Péter fogadta a vendégeket.

Kucsera Ferenc gyermekkorában Lévának 11 ezer lakosa volt, 90%-uk magyar. Ma körülbelül 30 ezren élnek a városban, a legutóbbi népszámlálás során közülük mintegy 8% vallotta magát magyarnak.

Magyar nyelvű óvoda és alapiskola működik a városban; a Vojenská utcában található, frissen tatarozott magyar központban több szervezet is működik. A fiatalabb és idősebb korosztályokat egyaránt megcélzó programjaikat a harmadévente megjelenő Magyar Lévai Tájékoztatóban népszerűsítik, de a Reviczky Társulásnak van például Facebook- oldala is. A székház kitüntetett pontja a Lévai Történelmi Arcképcsarnok, üveglappal védett A/4 lapokon villantva fel a városhoz kötődő jeles személyiségek életútját. A 200 „gondolati tábla” egyike a lelkészi hivatása mellett teológiai doktori címet is szerzett Dr. Kucsera Ferenc életét mutatja be. A Szentendréről hozott koszorút itt helyezték el közösen.

A lévai látogatás zárásaként – a betegség miatt kieső helyi lelkipásztor helyett beugorva – a Szent Mihály plébániatemplomban Blanckenstein György atya celebrált misét.

Az 1892. szeptember 23-án Léván született Kucsera Ferencet 1915-ben szentelték pappá. Még ebben az évben segédlelkészként Szentendrére került. 1919-ben, egy ellenforradalmi akció megtorlásaként a Duna-parton kivégezték. Szentendre belvárosában utca viseli a nevét. Tragikus sorsáról 2019-ben Tekintetek (Faces) címmel kisjátékfilm készült. Boldoggá avatási eljárásának folyamata – a szentendrei katolikus közösséget harminc éve szolgáló Blanckenstein György plébánosnak köszönhetően – megkezdődött.

(Fotó: Bellai László)