2021. október 4., 22:18

Szűcs Katalin és Pilis Dániel – Szentendre 7-es és 8-as számú választókerület képviselői – 2021. szeptember 30-án, csütörtökön közös lakossági fórumot tartottak a Fürj és Vasvári Pál utca kereszteződésénél. 

A fórum első felében, Szentendrét és a két választókerületet általánosságban érintő témákról esett szó.
A képviselők beszámoltak a 2021-es városrészi költségvetés eredményeiről és tapasztalatairól. Míg Alsó-Pismányban a Sztaravodai úti köztemető parkolóbővítése, addig Izbégen az Izbégi Sportpályán megvalósuló kondipark lakossági javaslata nyert a szavazáson. A nyertes lakossági javaslatok megvalósítása tervezési és árajánlatkérési fázisban tartanak, azok megvalósulása még az idei évben várható. A városrészi költségvetés az idei év tapasztalatait felhasználva 2022-ben is folytatódik. Az önkormányzat a költségvetés helyzetétől függően folyamatosan tervezi bővíteni a programra költhető pénzügyi keretet.

 • Pilis Dániel, a COVID városi költségvetésre gyakorolt hatásáról beszélve elmondta: a 2020-as év tényadatai alapján közel egymilliárd forintos bevételkiesést szenvedett el a városi költségvetés. Manapság Magyarországon az adófizetők által megfizetett adók több mint 90%-a a központi költségvetést gyarapítja. A 10%-nál is jóval alacsonyabb helyben maradó adókból gazdálkodó önkormányzatok ezzel az igazságtalan elosztással a COVID idején végletesen sarokba szorultak. Erre többek között kirívó példa a 2020-as évtől kezdve a Kormány által elvont, közel 120 milliós gépjárműadó, melyet az önkormányzat többé már nem használhat sem utak fejlesztésére, sem azok karbantartására. A város más önkormányzatokkal összefogva keresi a megoldást egy igazságosabb és valódi önkormányzatiság megteremtése érdekében.
 • A Fürj és Vasvári Pál utcák kereszteződésében épülő Katolikus óvoda beruházásáról szólva a képviselők elmondták, hogy a beruházóval kötött településrendezési szerződés szerint az egyház 40 millió forinttal járul hozzá a két utca fejlesztéséhez, mely az utcák csapadékvíz-elvezetésénék, szilárd útburkolatának kiépítését és közhasználatú parkolóhelyek kialakítását teszik majd lehetővé. A beruházás, valamint a közterületi fejlesztések legkorábban 2022-ben kezdődhetnek el.
 • A Vasvári Pál utca Fürj és Templom utcák közötti szakaszának forgalomlassításáról készült forgalomtechnikai tervet a lakók megtekinthették a fórumon.
 • Vasvári Óvoda tetőcseréjéről szólva a képviselők elmondták, hogy a 80 milliós nagyságrendű beruházás során azbesztmentesítésre került az óvoda épülete, melyet hamarosan visszafoglalhatnak az óvodás gyermekek. A tetőcserére több ízben is kértek állami támogatást, de azt az önkormányzatnak végül teljes egészében saját erőforrásból kellett finanszíroznia.
 • Szentendrén nem csak a hegyvidéki területek problémája a szennyvízcsatorna-ellátatlanság. Ezzel kapcsolatosan Pilis Dániel tájékoztatta a lakókat, hogy a település nem csak a 2013-as év óta fennálló mulasztását pótolta a házhoz menő, kötelező szennyvízelszállítás idei bevezetésével, hanem Fülöp Zsolt polgármester tárgyalásokat kezdeményezett az Innovációs és Technológiai Minisztériummal is a település szennyvízcsatornázásának tovább fejlesztéséről, akik adatszolgáltatást kértek és kaptak a településünkön csatornázatlan ingatlanokról a csatornahálózat-bővítést lehetővé tévő, állami támogatással megvalósítandó fejlesztések előkészítéséhez.
 • A Magyar Közút kezelésében lévő Sztaravodai úttal kapcsolatban a lakók felvetették a zebrák hiányát, illetve kérték a forgalmat lassító táblák újbóli kihelyezését. A környékről sokan mennének gyalogosan a temetőbe, óvodába, iskolába, de a Sztaravodai úton nem biztonságos az átkelés. Zebrák létesítéséhez mindkét oldalon járdát is kell építeni, ez kötelező előírás. A zebrát kérő lakók többször fordultak a közútkezelőhöz, de eredménytelenül.
Egyéb felmerült témák:
 • Nap utca egy szakaszának egyirányúsítása az átmenő forgalom megakadályozására
 • Csicserkó területeinek várható sorsa
 • Galamb utca, Pipiske utca és Fürj utca közvilágításának bővítése
 • Őszapó utca felújítása
 • Fürj utcában a forgalom torlódásának megakadályozása tábla kihelyezésével
 • Czotter Aladár utca szilárd burkolattal történő ellátása
 • Helyi építési szabályok alkalmazása
 • Szennyvíz szippantás szabályai csatornázatlan területeken
 • Vasvári Pál utcában található úthibák javítása
 • Új játszótéri pad, napvitorla telepítése a homokozónál, néhány kiszáradt fa sorsa a Vasvári lakótelepen
 • Névtelen utcák elnevezésének lehetősége
Fotó: Bellai László
« 2023. október » loading...
h K s c p s v
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
vas 01

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
vas 01

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.