2022. augusztus 31., 15:21
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
A várakozás rendjéről szóló 29/2022. (VII.20.) rendeletmódosítás értelmében újabb utcák kerültek díjfizető zónába. A feltételek teljesítése – a parkolóautomaták beállítása, áthelyezése és a táblák kihelyezése – után a várakozás ezekben az utcákban is díjköteles lesz. Az érintett utcák és egyéb közterületek listáját a parkolási változásokat bemutató, augusztus 9-i cikkünkben ismertettük. Erre figyelmeztetnek most a Rendészeti Igazgatóság szórólapjai is.

Folyamatosan állítják át és helyezik át a parkolóautomatákat, illetve helyezik ki a táblákat a II-es díjzónába vont, az alábbiakban felsorolt közterületeken. A Rendészeti Igazgatóság munkatársai szórólapokat helyeznek el a gépkocsik szélvédőjén, illetve a környéken lakók postaládájába is bedobják, arra figyelmeztetve, hogy a közterület rövidesen a II-es díjfizető zónába tartozik.

A következő területeken fognak szórólapozni a rendészek: Szent István utcában, Áprily téren, az Ady Endre utcában a Dézsma és a Duna korzó közötti szakaszon, Pátriárka utcában a Martinovics utca és a Toldi utca közötti szakaszon, a Tiszteletes utcában a Vörösmarty utca és a Bajcsy Zsilinszky utca közötti szakaszon.

A szentendrei lakosok, a szentendrei szék- vagy telephellyel rendelkező vállalkozások parkolási kedvezménye a II-es díjzónába újonnan bevont közterületeken is érvényes, amennyiben a tulajdonos, üzembentartó regisztrálta gépkocsiját. A szentendrei lakcímű, székhelyű, telephelyű autósok a már regisztrált gépkocsijaikkal 2022. december 31-ig díjmentesen vehetik igénybe a kedvezményt. Fontos változás ugyanakkor, hogy 2023. január elsejétől Szentendrén is parkolási megváltási díj megfizetésével szerezhetnek jogcímet a helyiek (az I-es és a II-es díjzónákban) a kedvezményes parkolásra.

A három parkolási zónáról röviden

Szentendrén a helyi szabályozás hagyományosan három zónára osztja a várost: a III-as zóna a legvédettebb, a belváros frekventált részeit jelöli, itt a legmagasabb a parkolási díj, ebben a zónában a szentendreiek nem parkolhatnak kedvezményesen. A II-es zóna a belváros pereme, ahol a helyiek regisztrált autói kedvezményesen várakozhatnak; az I-es zóna parkolói (Paprikabíró nagyparkoló, Teátrum parkoló) a személygépkocsik mellett a buszok és a tehergépjárművek számára biztosítanaak várakozási lehetőséget. A város fennmaradó közterületein, ahol a KRESZ szabályok azt megengedik, ott ingyenesen lehet parkolni.

A gépkocsi regisztrálható online: a parkolas.szentendre.hu web-oldalon.
A regisztráció intézhető személyesen is a Rendészet parkolási ügyfélszolgálatán:
2000 Szentendre, Paprikabíró utca 21.
Ügyfélfogadás: Hé 8:00-18:00, Ke és Csüt. zárva, Sze 11:00-16:00, Pé 8:00-13:00 órá
Telefon: +36 26 300-407/parkolás | Email: parkolas.szeri@szentendre.hu