2023. május 19., 18:15

Az elmúlt időszakban hullott rengeteg csapadék megemelte a vízszintet mind a Dunán, mind a szentendrei patakokon. Utóbbiak már apadnak, a Duna tetőzése szombatra várható.

Nagy mennyiségű csapadék hullott a Pilis térségében az elmúlt másfél hétben. A Bükkös, a Dera és a Sztaravoda patak vízhozama emiatt ugrásszerűen megnőtt. Árvízveszély nem alakult ki, a Bükkös legmagasabb vízszintje 73 centiméter volt, amely bőven alatta van az eddigi legmagasabb, 218 centiméteres értéknek, melyet 2010 májusában mértek. A megszokott medréből azonban így is kilépett, a partjához közeli gyalogutakat néhány napig nem lehetett használni – így a 11-es alatti gyaloghidat sem.

 

A Duna vízszintje hétfő óta napról napra emelkedik, jelenleg 420 centiméteren áll, a tetőzés szombaton várható. Ez a vízmennyiség még nem éri el az I. készültségi szintet sem, közvetlen veszélyt nem jelent. Ez a videó a Kacsakőnél készült.

A Városi Szolgáltató Zrt. és a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság rendszeresen figyelemmel kíséri a szentendrei vizek állását annak érdekében, hogy közbe tudjon lépni, ha szükséges. Vízszintemelkedés esetén nem tanácsos belépni a patakok medrébe, illetve gépkocsival áthajtani a medret átszelő utakon. Az aktuális vízállásokról a Vízügyi Főigazgatóság oldalán lehet tájékozódni a honlap nyitólapján található térkép segítségével.

(Fotó: Bellai László / Szentendre.hu)