2021. március 5., 20:07

Március 5-én megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló kormányrendelet, ami május 23-ig hatályos, de az abban foglalt intézkedések alkalmazási határideje – az óvodák és az az iskolák bezárásán kívül – egyelőre március 22. Amennyiben a járványhelyzet indokolja, akkor az intézkedések alkalmazási határideje meghosszabbítható.

MASZK ÉS TÁVOLSÁGTARTÁS – KÖTELEZŐ
Közterületen, illetve nyilvános helyen mindenki köteles orrot, szájat eltakaró módon, szabályosan és 1,5 m távolságot tartani más emberektől, kivéve az egy háztartásban élőket, hat éven aluliakat és az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal élőket.

Mindenki köteles a helyi önkormányzat maszkviselésre vonatkozó rendeletét betartani. Szentendrén ez azt jelenti, hogy kötelező a maszkviselés a város belterületén, közterületen, valamint nyilvános helyen minden hat éven felüli személynek. Nem kötelező maszkot viselni egyéni szabadtéri sporttevékenység során, a parkokban és a zöldterületeken. A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság holnaptól ellenőrzi a maszkviselést.

A szabályok megsértése esetén kiszabható büntetések
A fenti szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint, a helyszíni bírság összege pedig ötezer forinttól százötvenezer forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén kétszázezer forintig terjed.

BÖLCSŐDE, ÓVODÁK, ISKOLÁK, FELNŐTTKÉPZÉS, KÖNYVTÁR
Az óvodákban március 8-ától rendkívüli szünetet rendelek el, a szünet utáni első munkanap április 7.  Az óvodákban gyermekfelügyelet sem szervezhető.
A bölcsődék egyelőre nyitva tartanak.
Az iskolákban március 8-ától március 31-éig az oktatás tantermen kívüli, digitális munkarendben folyik. A tavaszi szünet utáni első tanítási nap április 7.  A közép- és felsőoktatási intézményekben marad a távoktatás. Az oktatási intézmények kollégiumainak nyitvatartásáról az oktatási intézmény igazgatója dönt.
A március 5-én megjelent jogszabállyal ellentétben, a március 6-án, szombaton késő délután megjelent kormányrendelet értelmében hétfőtől mégis lesz gyerekfelügyelet a bezárt óvodákban és a digitális oktatásra átállított általános iskolákban is. “Az óvodában és az iskolában … a szülő, törvényes képviselő kérelmére az intézményvezető gondoskodik a gyermekek, tanulók napközbeni felügyeletének megszervezéséről.” A kérelmet elektronikus úton is benyújthatják. Ugyanakkor a kormány felkéri a szülőket, hogy a gyermekfelügyeletet csak a legszükségesebb esetben – munkavégzés, védekezésben való részvétel esetén – vegyék igénybe.
Felnőttképzésében az oktatást távoktatás keretében kell megszervezni abban az esetben is, ha azt jogszabály, szerződés vagy a képzési program egyébként nem teszi lehetővé. A felnőttképzésben vizsga nem szervezhető, a már kiírt vizsgák halasztandók.

Szentendre Városi Óvodákban az ügyeletet igénybe vevők számától függően jelölik ki, hogy a következő héten mely tagóvodákban szervezik meg a gyermekfelügyeletet, amiről előző hét pénteken tájékoztatják a szülőket.
Az arra jogosultak a következő heti ügyeleti és ingyenes étkezési igényüket legkésőbb előző héten péntek reggel 9 óráig juttassák el az ovodakozpont.szentendre@gmail.com e-mail címre, vagy az Óvodaközpont Pannónia utca 5. szám alatt található postaládába dobják be.
A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár (HBPMK) minden szolgáltatása szünetel március 8. és 22. között.

KÖZIGAZGATÁS
A közigazgatásban foglalkoztatottak pedig otthonról végzik a munkájukat. A rendelet szerint „munkahelyen történő munkavégzés rendelhető el a koronavírus világjárvány elleni védekezésben résztvevők, valamint azok számára akiknek az elvégzendő munka jellege a lakó-, illetve tartózkodási helyükön történő munkavégzést nem teszi lehetővé.”

A kormányrendeletnek megfelelően a személyes ügyfélszolgálat és a hivatali ügyfélfogadás szünetel, kérik az ügyfeleket, hogy emailben és telefonon intézzék ügyeiket. (06 26-300-407) | Az illetékes hivatali munkatárs email-címére írjanak, amiket a szentendre.hu /irodák oldalon megtalálnak. Valamennyi iroda telefonos ügyeletet is tart.
Városi Szolgáltató NZrt. (VSZ) – Hulladékudvar – A jelenlegi információk szerint a Hulladékudvar nyitvatartása egyelőre nem változik. A VSZ ügyfélszolgálat elérhetősége »

TOVÁBBRA IS ÉRVÉNYBEN MARAD
– a kijárási tilalom este 8 óra és reggel 5 óra között, ez alól mentesülhet a munkábajáró, de ehhez munkáltatói igazolás kell.
– Minden gyülekezés tilos.
– Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak.
– Mindennemű rendezvény megtartása tilos.
– A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
– A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.
– Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak.
– Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.
– Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.
Részletesen ld. itt >>

ÜZLETEK, AMELYEKNEK NEM KELL BEZÁRNIA
– a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletet,
– a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletet,
– a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletet (különösen a műszaki cikket, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletek), ide nem értve a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletet
– az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletet,
– a mezőgazdasági üzleteket, ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat,
– a piacot, a helyi termelői piacot,
– a kertészeti árudát, a faiskolát,
– a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet, az állatgyógyszertárt;
– a benzinkutat és
– a nemzeti dohányboltokat és újságost.

Virágboltok és kaszinók
– A virágboltok március 8-án, hétfőn még nyitva tarthatnak, de március 9-től bezárnak
– Tilos a kaszinónak, a kártyateremnek, illetve a játékteremnek a látogatása és e helyszíneken – az ott foglalkoztatottak kivételével – a tartózkodás.

IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
– pénzügyi szolgáltatások (bankok)
– közlekedési szolgáltatás (taxi, tömegközlekedés)
– magánegészségügyi szolgáltatás, ideértve a szemüvegkészítést
– szociális szolgáltatás (ápolás, hajléktalanszálló, falugondnok)
– postai és csomagküldő szolgáltatás
– a totózó és lottózó szolgáltatás
– a járműszervizek, a mezőgazdasági és iparigép-szervizek, a háztartásigép-szervizek (pl: autó-, bicikliszerviz, bojlerjavító), az épületgépészeti szolgáltatás
– az informatikai, a kommunikációseszköz-javítási szolgáltatás
– a temetkezési szolgáltatás
– az állatorvos
– az állat-, növényegészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratóriumi szolgáltatás
– az élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás
– a közétkeztetési szolgáltatás
– az állattenyésztési szolgáltatás
– az ügyvédi szolgáltatás
– a biztonsági szolgáltatás
– az épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás
– a járműkölcsönzési és a gépkölcsönzési szolgáltatás
– a mosási és tisztítási szolgáltatás

A vendéglátó üzletben való tartózkodás az elvitelre alkalmas ételek kiadásához és szállításához szükséges időtartamig megengedett.

A szálláshelyeken a novemberi rendelet szerinti szabály van érvényben, vagyis a szálláshelyek csak üzleti célból érkezett vendégeket fogadhatnak, turistákat nem. A szálláshelyen jogszerűen tartózkodó vendég a szálláshelyen található kaszinót, kártyatermet nem látogathatja.

Az üzletek, szolgáltatásokra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség a Magyar Honvédség közreműködésével ellenőrzi. A szabályok megszegése esetén százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírságot szabható ki, a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.
A büntetés nem alkalmazható, ha az üzemeltető vagy a vezető a szükséges intézkedéseket megtette, azaz, ha a jogsértőt felszólította távozásra, és ha az nem ment el, a rendőrséget értesítette.

104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet A védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról >>