2020. március 18., 12:59
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A járványügyi intézkedések súlyos hiányosságra hívta fel a figyelmet Fülöp Zsolt polgármester a rendkívüli jogrendért felelős akciócsoport vezetőjének és az Operatív Törzsnek írt levelében. Az intézkedések ugyanis nem korlátozzák a szervezett (főként buszos) turistacsoportok szabad mozgását, amivel valamennyi jelentős idegenforgalommal, belföldi látogatókkal érintett település szembesülhet az országban.

Gulyás Gergelynek, a Miniszterelnökség rendkívüli jogrendért felelős akciócsoport vezetőjének és az Operatív Törzsnek írt levél:

A kihirdetett veszély helyzetre figyelemmel egy olyan súlyos és gyakorlati gondot okozó problémára hívom fel a figyelmüket, amellyel valamennyi, jelentős idegenforgalommal és belföldi látogatókkal érintett település szembesülhet az országban.
A Kormány erőteljes intézkedéseket foganatosít a vírus megfékezése érdekében, ugyanakkor jelenleg a szervezett (főként buszos) turista csoportok szabad mozgását nem gátolja és nem korlátozza előírás.
A Kormány rendeletet alkotott arról, hogy rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos csoportosan tartózkodni.
Fentiek alapján megfelelő analógia alkalmazásával tiltható és korlátozható lenne indokolt és arányos mértékben a szervezett buszos turizmus is.
Kérjük ezért az Operatív irányítás legfelsőbb szervét, hogy kezdeményezze és hathatósan működjön közre a koronavírus-vészhelyzet miatt kialakult egészségügyi kockázatok minimalizálását veszélyeztető buszos turizmus azonnali leállításában.

Fülöp Zsolt
polgármester

A polgármester március 17-én elküldött levelére négy nap múltán – automatikusan generált levélnek tűnő – válasz érkezett az Országos Operatív Törzs Ügyeleti Központjától: „Tisztelt Érdeklődő! | Köszönjük javaslatát! A Kormány és az Operatív Törzs folyamatosan dolgozik a szükséges lépések meghozatalán és a megfelelő intézkedések kialakításán.”