2020. március 30., 21:21
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A polgármester turistacsoportok mozgásának korlátozásával kapcsolatban még március közepén írt levélére megérkezett a Miniszterelnökség Miniszteri Kabinetjétől a válasz. Ugyan már okafogyottá vált a dolog, hiszen a múlt hét végétől kijárási korlátozás lépett életbe – és ezt feltehetően a turizmusban érdekeltek is betartják –, de a válasz biztosította Fülöp Zsoltot arról, hogy a „Rendkívüli Jogrend Akciócsoport minden esetben megfontolja a beküldött észrevételeket.”

„Javasoljuk Szentendre város turizmusának teljes beszüntetését…”– írta március 16-án kelt levelében Laárné Szaniszló Éva, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a polgármesternek. A szervezett, azon belül konkrétan a buszos turizmus ügye szerepelt már a Helyi Operatív Törzs ülésén is, ugyanakkor a turizmus beszüntetésével kapcsolatos intézkedések meghozatalára nincs jogosítványa az önkormányzatnak, ezért Fülöp Zsolt levélben fordult a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzshöz, amiről korábban beszámoltunk. Szentendre polgármestere kezdeményezte még március 17-én, az országos Operatív Törzsnek írt levelében, hogy a koronavírus-veszélyhelyzet miatt kialakult egészségügyi kockázatok minimalizálása érdekében hozzanak döntést a buszos turizmus azonnali leállításáról.

Az elmúlt két hétben a szervezett csoportos turizmussal kapcsolatban kormányzati intézkedés nem történt. Ugyanakkor március 30-án, választ kapott Szentendre polgármestere Gulyás Gergely kabinetfőnökétől, Ágostházy Balázstól:
„Ezúton tisztelettel tájékoztatom, hogy a Rendkívüli Jogrend Akciócsoport minden esetben megfontolja a beküldött észrevételeket.
Amennyiben javaslata konkrét kormányzati intézkedéssé válik, úgy arról a kormányzati kommunikációs csatornákon nyújt tájékoztatást a Kormány.
Kérjük, kövesse figyelemmel a kormányzati sajtótájékoztatókat.”

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Laárné Szaniszló Éva a Miniszterelnökség kabinetfőnöke válaszának ismeretében örömmel nyugtázta, hogy javaslatukat elfogadva a polgármester levelet írt Gulyás Gergelynek, és reményüket fejezték ki, hogy „mihamarabb erre vonatkozóan egy konkrét kormányzati intézkedést hoznak”.