2017. december 5., 11:38

Idén is karácsonyi gyűjtési akciókat szerveztek a határon túli gyermekeknek Szentendrén és környékén. Az idén egy kicsit hosszabb lett a Szeretet Hídja, hiszen nem csak Moldváig, de egészen Kárpátaljáig elért.

Elindult Tahitótfaluból, ahol a Pollack Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói kezdték a csomaggyűjtést. Zakar Ágnes igazgatónő vezetésével, a szülők és a tanár kollégák segítségével nagyon sok szép ajándék gyűlt össze.

Az idén csatlakozott a programhoz Tahitótfalu polgármestere, dr. Sajtos Sándor is. December elején el is indult az autó, mely sok kis Diószénben élő csángó gyermeknek fog mosolyt varázsolni az arcára karácsonykor. Legtöbbjének ez lesz az egyetlen ajándék a fa alatt.

Szentendre volt a következő állomás. A Móricz Zsigmond Gimnázium diákjai már tíz éve boldogan vesznek részt ebben az akcióban. Csigéné Várnay Judit tanárnő a kezdetektől fogva aktív része a csapatnak. Az idén a tanárnő még a csomagok szállításában is segített.

Minden évben több mint száz gyönyörűen becsomagolt karácsonyi ajándékot készítenek. Tovább haladva a Szeretet Hídon elérkeztünk az Izbégi Általános Iskolába, ahol már szintén hosszú évek óta segítenek a gyerekek a karácsonyi csomaggyűjtésben. Majnek Katalin tanárnő összefogásával a diákok óriási izgalommal hordták a gyűjtőhelyre a finom édességeket, szép könyveket és játékokat. Apró kis üzeneteket írtak, remélve, hogy örülni fognak nekik a csángó gyerekek.

Nem csak iskolák, de civil szervezetek is bekapcsolódtak, elsőként az Európai Civil Koordinációs Egyesület (ECKE), melynek tagjai a Forrófalvi Csángó gyerekeket ajándékozták meg. Trombitás Titánia, aki jelenleg Svédországban tanul ösztöndíjjal, onnan szervezte meg a gyűjtést. A másik csoport a Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete (SZNKE), akik szintén évek óta támogatják a Moldvai gyermekek magyar nyelvű oktatását.

December 17-én kiérnek a csomagok a SMART Kft. segítségével. Ők tíz éve teljesen ingyen szállítják a több ezer csomagot annak a kétezer csángó kis diáknak, akik ezt már nagyon várják.

Fiatalon megtanulni, hogy jónak lenni valóban jó, csodálatos dolog! Szentendrén és környékén kisdiákok, gimnazisták, felnőttek és nyugdíjasok összefogtak egy nemes ügy érdekében.

A KEMCSE és a csángó gyermekek nevében köszönöm mindenkinek a segítségét. Sok-sok gyermeknek szereztünk örömet, s ez is motiválja őket a magyar nyelv tanulására, hiszen érzik és tudják, hogy mi itt gondolunk rájuk, nem feledkezünk meg róluk. Annak reményében, hogy a jövőben is számíthatunk erre a példás segítésre, kívánunk mindenkinek Boldog Karácsonyt és Sikerekben Gazdag Új Évet!

Ahogy a csángók mondanák: Isten Fizejse!

 

Jolanda Willemse

Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület elnöke

« 2023. december » loading...
h K s c p s v
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
hét 11

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
hét 11

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.