2023. szeptember 15., 16:42

Várhatóan szeptember utolsó hetében kezdődik a Kálvária út Hamvas Béla és Radnóti utca közötti szakaszának felújítása. A kivitelezést december 31-ig kell befejezni, addig a 720 méter hosszú szakaszon először útszűkületre majd szakaszos félpályás útlezárásra kell számítani. 

Az elhúzódó közbeszerzési eljárás miatt csúszott a kivitelezés az őszi hónapokra. Két kivitelező kapott megbízást, az útfelújításra a Swietelsky, a gyalogátkelőhelyek létesítésére pedig a Strabag Kft. A munkaterületet az önkormányzat a szerződés megkötése után adja át, ami szeptember második felében várható. Ekkorra a kivitelezők elkészítik a forgalomterelésre vonatkozó terveket is és a kivitelezési ütemtervet is. 

– Amint ezt megkapjuk – nyilatkozta a Szentendre és Vidéke szeptemberi számában Pilis Dániel alpolgármester –, szórólapon tájékoztatjuk a lakosságot, illetve lakossági fórumot is fogunk tartani valahol az érintett terület közelében. Itt már a kivitelezővel együtt részletesen ismertetjük, hogy hol, mikor és milyen forgalomkorlátozásra lehet majd számítani. Az volt a kérésünk, hogy teljes útzár ne legyen, a forgalomirányítás mellett a két irányú forgalmat mindig biztosítsák, beleértve a buszos közlekedést is, illetve, hogy a terelést az aktuális igényekhez hangolják. Számítani kell arra, hogy a Hamvas Béla útnál lévő buszmegállót ideiglenesen áthelyezik, viszont maga a buszmegálló is megújul majd. További kérésünk volt, hogy az intézmények megközelíthetőségét mindig biztosítsák. 

A Barcsay Iskola előtti parkoló továbbra is használható marad, ahol a szülők kérésének eleget téve, az önkormányzat finanszírozásában iskolakezdésre elkészült egy harminc méteres új járdaszakasz és a „kiss and ride” parkoló, ami arra ad lehetőséget, hogy a szülők az autóval egy pillanatra megállhassanak és kitehessék az iskolába érkező gyermeket a kocsiból a parkoló huzamosabb igénybevétele nélkül.

Az útpálya felújításához részleges járdafelújítás is kapcsolódik a legrosszabb állapotban lévő szakaszokon. A V8 Uszoda előtt pedig a Fehérvíz utcai úttorkolatnál két gyalogátkelőhely is létesül. A parkoló előtti területen található bukkanót viszont el kell bontani, mert az nem szabványos, és kötelező megszüntetni a buszforgalom biztonsága érdekében. A felújítással párhuzamosan – a korábban felújított útszakaszhoz hasonlóan – a zöldfelületek is megújulnak, már most ősszel fákat, cserjéket is telepítenek, illetve évelőágyásokat is létesítenek az útszakasz melletti területeken.  

A Kálvária úti munkálatok az útszegélyek megújításával kezdődnek, és csak ezután indul az útpályaépítés. Ennek megfelelően először csak útszűkületre kell számítani. Az útfelújítás idején torlódás, menetidő-növekedés várható, ezért arra kérik a gépkocsivezetőket, hogy lehetőleg kerüljék el ezt az útszakaszt, az iskolásoknak lehetőség szerint telekocsis szállítást szervezzenek, vagy amíg jó idő van, válasszák a gyalogos vagy a kerékpáros közlekedést. A kellemetlenségek után az év végére egy kényelmes, a közlekedésbiztonság szempontjából korszerűbb úton lehet majd közlekedni. 

(Fotó: Isza Ferenc / Szentendre.hu)