2022. szeptember 1., 16:51
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A szentendrei önkormányzat senkit nem iskoláz be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által ajánlott világűrpolitikai tanácsadó szakirányú továbbképzésre, mert a városvezetés úgy gondolja, nem életszerű, hogy a szentendreiek ilyen jellegű problémákkal forduljanak a hivatalhoz, az embereknek ugyanis jóval földhözragadtabb  gondokat kell ma megoldaniuk.

Meglepő levél érkezett a szentendrei önkormányzathoz. A dokumentum szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) világűrpolitikai tanácsadó szakirányú továbbképzést indít, melynek „célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a világűr emberi felhasználásának jogi, politikai és gazdasági aspektusaival. A közös modulra épülő két félév során levelező munkarendben, magyar nyelven tanulhatnak a hallgatók űrjogot, űrgazdaságtant, releváns biztonság- és védelempolitikai ismereteket, illetve olyan ismereteket, amelyek a szektorban való munkához nélkülözhetetlenek. A képzésen tíz egyetem oktatói adják át tudásukat.”

Az NKE minden bizonnyal azért ajánlotta a képzést az önkormányzat figyelmébe, mert egy kormányrendelet értelmében minden önkormányzat köteles munkatársait az NKE valamelyik képzésére beiskolázni. Hogy mekkora összeget kell erre a célra költeni az önkormányzatnak, azt az alkalmazottai számára kifizetett bér összege határozza meg: Szentendre esetében ez az összeg kétmillió forint.

A városvezetés döntése értelmében egyetlen önkormányzati alkalmazott sem vesz részt a világűrpolitikai tanácsadó képzésen. Így azok a szentendreiek, akiket a világűrrel kapcsolatos problémák foglalkoztatnak, az önkormányzatnál sajnos nem tudnak segítséget kapni. Bár feltehetően az igény sem lesz igazán nagy az ilyen jellegű problémák megoldása iránt, hiszen az általános áremelkedés és a növekvő rezsiterhek mellett a szentendrei polgároknak egészen más, húsba vágóbb gondjaik vannak.

(Borítóképünk illusztráció. A felvételen a Vosztok-1, Gagarin űrhajójának másolata. Forrás: Fortepan / Kristek Pál.)