2017. július 7., 16:25

Kedves figyelmességgel lepi meg a városvezetés idén nyártól a szentendreieket. Az új kezdeményezés lényege, hogy a város lakói minden életszakaszban szentendrei motívumokkal díszített üdvözlőlapot, ajándékot kapnak a várostól a születés, az iskolakezdés, az érettségi, a házasság, a születésnapok alkalmával.

Babák
Az első városmotívumos-gólyás emléklapot a szentendrei kisbabák, illetve a boldog szülők kapják. Szentendre címerállatával, bárányos motívummal díszített hálózsákot kapnak a babák, majd a jövő év közepétől különleges babanapló lesz az ajándék, mely a Cerkabella Kiadó gondozásában készül, Pásztohy Panka történeteivel és illusztrációival. A mesébe a szentendrei babák fotói és egyedi történetei is bekerülnek. Az újszerű mese-babanaplóhoz a legkisebbeknek szánt városi programlehetőségekről is kapnak információt az anyukák-apukák. Az ajándékokat a városi védőnők viszik házhoz.

Iskolakezdők
Nagy lépés az óvoda után az első osztály elkezdése az általános iskolában. Ebben az életszakaszban a szentendrei gyerekek városlogóval díszített, kincsekkel teli tornazsákot kapnak, melyre ráírhatják nevüket. Az emléklapokhoz a tornazsákba leckefüzet és órarend, valamint a TDM kiadásában napvilágot látott Hurrá, Szentendre! helytörténeti mesekönyv is kerül, May Szilvia tollából, Pikler Éva rajzaival. A kalandos, mozgalmas, interaktív könyvből városunk nevezetességeit, érdekességeit ismerhetik meg a kisiskolások. Az ajándékok sorában a PMK Mi a Szösz? Kicsi Szösz című kiadványai is szerepelnek. A kedves, könyvtárban játszódó történeteket Vadadi Adrienn írta és Igor Lazin illusztrálta. Az ajándékcsomagban programajánló katalógusokat is kapnak a diákok az FMC családi eseményeiről, a Fő téren nemrég nyílt, népszerű Parti Medve gyerekeknek szánt programjairól. Kreatív íráskurzusok, mesélős délutánok, játékos foglalkozások közül válogathatnak.

Érettségizők
Elsőként az idei érettségizők vehették át bizonyítványuk mellett Krizbai Gergely Krizbo grafikáit Verseghi-Nagy Miklós polgármester és Gyürk Dorottya kulturális alpolgármestertől. Az emléklapon a város sziluettje fölé emelkedő hőlégballon rajza szimbolizálja az elszakadást az alma matertől, a kilépést a nagybetűs életbe. Az igényes nyomatok bekeretezve, otthon a falra is felkerülhetnek. A szentendrei középiskolások az okleveleken túl páros belépőket kaptak a P’Art Moziba, a Szentendrei Teátrum előadásaira, a V8 uszodába és a Ferenczy Múzeumi Centrumba, valamint egy városi logóval ellátott pendrive-ot a sikeres érettségi emlékére. Bár idén már a KLIK az oktatási intézmények fenntartója, így az önkormányzat formális feladatkörei megszűntek, de Szentendre városvezetése nagyon fontosnak tartja, hogy az élő, jó kapcsolat megmaradjon az iskolákkal. Az ünnepi alkalmak is hozzájárulnak a kapcsolatápoláshoz a jó hangulatú beszélgetések során. Mindezen túl a város helytörténeti vetélkedősorozata, a Föld napi programok és számos, diákoknak szánt program erősíti a gyerekekben a lokálpatriotizmust.

Házasulók
A szentendrei párok esküvőjük emlékére üdvözlőlapot és különleges, borospoharat, mécsesbúrát kapnak. A városi logóval, szerelmes madarakkal díszített ajándékot Lehoczky Krisztina képzőművész tervei alapján készítik. Az ajándékokat az ifjú párok a Városházán kapják meg.

Szülinaposok
A születésnaposok is részesülnek a városvezetés figyelmességéből. Régi hagyomány, hogy a szépkorú városlakókat Szentendre vezetősége otthonukban köszönti. Idén már az ötven esztendősek is szép emléklapot találnak postaládájukban, szintén Krizbo grafikájával, melyen a Szentendrei rózsa, a Rosa sancti-andreae látható. Magyarországon csak városunkban fordul elő e különleges növényfaj, így Szentendre különleges virága védett kultúrreliktum.

 

« 2023. szeptember » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
csü 28

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 28

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.
csü 28

Mozdulj, Szentendre!

szeptember 2. - szeptember 30.