2022. október 25., 16:05
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A pedagógusok megbecsülését és az oktatási rendszer fejlesztését követelő diáktüntetések, szülői és tanári akciók az elmúlt hetekben országos méretűvé szélesedtek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által október 27-re meghirdetett akciót támogatva szentendrei civilek is demonstrációt szerveznek. A csatlakozni vágyókat a Castrum Center előtti nagyparkolóba várják csütörtökön reggel nyolc és fél kilenc között. Az óvodákban dolgozók sztrájkba lépnek, több iskola élőlánccal tiltakozik. 

„Szeretettel várjuk az összes iskoláért, pedagógusokért kiálló szülőket egy közös civil megmozduláson. A közös kép készítésének időpontja 8:30 körül, kérjük addigra mindenki, aki szeretne csatlakozni, érjen oda. Parkolni a környező utcákban lehetséges. Kérjük a reggeli csúcsidőszak okán mindenki fokozottan figyeljen, ügyeljen egymásra, és tartsuk be a közlekedési szabályokat” – olvasható az esemény meghívójában.

Reggel fél nyolctól a Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumnál, a Barcsay Jenő Általános Iskolánál és az Izbégi Általános Iskolánál élőláncos tiltakozásra készülnek az intézményekhez tartozó szülők, tanárok és szolidaritásukat felvállaló külsősök. Információink szerint ezután a Móricz gimnázium és a Barcsay iskola élőláncai összekapcsolódva együtt indulnak a 11-es út melletti nagyparkolóba.

Az október 27-i országos megmozduláshoz csatlakozik a Szentendre Városi Óvodák minden tagóvodája. Az óvodai sztrájkbizottság vezetője kiemelte, hogy sztrájkjuk nem a vezetőség és a fenntartó ellen irányul: céljuk, hogy a köznevelés helyzetére, a pedagógusok és a pedagógiai munkát közvetlenül segítők méltatlan fizetésére felhívják a kormány figyelmét.

Borítóképünkön az atlo.team országos tüntetéstérképe látható, amely bemutatja azokat a szolidarizáló intézményeket, amelyek nyilatkozatot tettek közzé a közösségi oldalaikon, honlapjukon vagy a sajtóban. A linkre kattintva, az egeret a pötty fölé húzva megjelenik az intézmény neve, a szolidarizáló pedagógusok száma és a kiállás dátuma.