2020. június 25., 11:48
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. (VSZN Zrt.) – ahogy eddig minden évben – idén is nekikezdett kora tavasszal a virágok kiültetésének előkészítéséhez. A járvány azonban mindent felborított, pluszköltségeket terhelt a városra, miközben a bevételek csökkentek. A városvezetés kénytelen volt a VSZN Zrt. – várossal kötött közszolgáltatási szerződéseinek – kompenzációs összegét 110 millió forinttal csökkenteni. Aminek következtében azt a döntést is meg kellett hoznia, hogy a Zrt. csökkentsen minden, a rendeltetésszerű működést nem veszélyeztető munkát. Például a virágok kiültetését, gondozását.

A városvezetés a kormányzati elvonásokat, a járvány okozta többletköltségeket és a bevételek csökkenését látva, a kiadások lefaragásába kezdett, és – többek között – arról döntött, hogy a szokásoshoz képest csak kisebb terület ültethető be virágokkal, mert túl sok a gondozásuk költsége. Ezért – a veszélyhelyzet kihirdetése előtt, a VSZN Zrt. 2020-ra elfogadott üzleti terve alapján – a korábban megrendelt virágok egy részét átadták az önkormányzati intézményeknek, egy részét pedig VSZN Zrt. kiültette (Belváros, Ivó lány, Sztaravoda elágazás). Így például a bölcsőde és az óvoda hozzávetőlegesen 300, a Családsegítő 300, a SZEI 170, a Gondozási Központ 200, a Rendészet 300, a Polgármesteri Hivatal több mint 200, Szentendre Gyökerei Baráti Társaság 130, a VSZN Zrt. 1000 tő muskátlit kapott. A VSZN Zrt. pótlási tartalékként további 500 tövet gondoz a telephelyén.

A Zrt. a gazdasági károk csökkentése érdekében megkereste a virágokat termesztő – februárban pályázat útján kiválasztott – vállalkozót, hogy miként lehetne a szerződésen módosítani, ami 5020 tő muskátli, és 22546 tő egynyári növény megrendeléséről szólt. A kertészet azt az ajánlatot tette, hogy jelentősen tud csökkenteni a muskátli tövek árain, ha azokat nem kell beültetnie a 11-es út kandelábereinek cserepeibe, illetve 1020 darabbal kevesebbet is tud szállítani. Végül az eredeti nettó 3.503.500 Ft helyett nettó 1.160.000 Ft-ért szerezte be a VSZN Zrt. a 4000 tőre csökkentett muskátlit. Az egynyári növényekről már nem volt lehetőség alkudni, azokat teljes mennyiségben és a szerződés szerinti méretben leszállították.

A VSZN Zrt. 110 milliós bevételcsökkenésének következtében a városvezetés úgy döntött, hogy felül kell vizsgálni a tervezett beruházásokat és minden, a rendeltetésszerű működést nem veszélyeztető munkát. Majd, a VSZN Zrt.-vel egyeztetve újra meghatározta azokat a feladatokat, melyeket a fennmaradó összegből mindenképpen el kell végeznie 2020-ban. A cég 2020-as céljai a likviditás- és struktúramegőrzés, valamint – a lehetőségekhez képest – a munkaerő-megtartás maradtak.

A járványhelyzet enyhülésével a város vezetése úgy határozott, hogy az eddig „visszatartott” növények nem veszhetnek kárba, ezért a VSZN Zrt. kompenzációs keretösszegét megemelte a virágok kiültetéséhez, gondozásához szükséges 9,5 millió forinttal. Ez a költség a gyomlálásból, kapálásból, tápanyagos öntözésekből tevődik össze. Ennek megfelelően a VSZN Zrt. folyamatosan dolgozik a még kiültetésre váró egynyári növények kihelyezésén.