2015. március 30., 10:13
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 9 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Szentendrének jelenleg 11 testvérvárosa van. Szeretnénk ezeket a kapcsolatokat felélénkíteni, magasabb szintre emelni, hogy a város az eddigieknél több előnyét élvezze. Most induló sorozatunkban bemutatjuk testvérvárosainkat, illetve beszámolunk az aktuális eseményekről.

Huntingdon/Godmanchester

Magyar est Angolhonban

Huntingdon 24 000 lakosú kisváros Kelet-Angliában, Cambridgeshire megyében. A Great Osue folyó partján fekszik Godmanchesterrel szemben. Régi királyi város, „járási központ”, hagyományos kereskedő- és piacváros. Híres szülötte: Oliver Cromwell (1599). Godmanchester az Ouse folyó túlpartján fekszik, 6000 lakosú és nagyon régi, hangulatos kis település. Mindkét várossal 1996-ban kötöttünk szerződést, tehát közel 20 éves már a barátság.
A két várossal aktív kapcsolatot ápolunk. Márciusban angol barátaink hagyományosan „Magyar napokat/estet” tartanak, amelyre idén is érkezett meghívás. Városunkat Kóbor Edit, az önkormányzat protokoll felelőse, Kun Csaba képviselő, Willemse Jolanda, Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesületének elnöke, valamint négy néptáncos: Trombitás Titánia, Faggyas Fanni, Laczkó Roland és Borzák Péter képviselte.
Delegációnkat magyar zászlókkal fellobogózott város fogadta, az ottani testvérvárosi szervezet és a helyi polgármester, városvezetők is kivételes figyelemben részesítették minket. Városnézések – köztük exkluzív túra Cambridge-ben egy helyi professzornak köszönhetően –, esti programok, részvétel egy helyi nemzeti ünnepen (A Nemzetközösség napja), és természetesen fő eseményként a Magyar est alkották a programot.
A fergeteges hangulatú jótékonysági esten a házigazdák 80 főre hatalmas adag gulyást főztek, mi vittük a kolbászt és szalámit előételnek, és nem hiányzott az almás rétes és a jó magyar pálinka sem. A négy fiatal lendületes, szórakoztató tánca még minket is elragadott, holott nekünk többször van ilyen élményben részünk; a helyiek pedig a magyarokat meghazudtoló hévvel ropták a csárdást a műsor utáni a közös táncon.
Érdekes élmény volt és büszkeséggel el töltött el mindannyiunkat, hogy egy teljesen más kultúrában ilyen érdeklődést, lelkesedést mutatnak irányunkban.
Szeptemberben érkeznek angol barátaink, igyekszünk majd mi is igazi magyaros vendégszeretettel várni őket.
Godmanchester: http://www.godmanchester-town.info/
Huntingdon: http://www.huntingdontown.gov.uk/

20150306_150148 20150306_151952 20150306_huntington3

20150306_huntington2

hunting1