2015. június 13., 09:20

Szentendre Rend-trendje az elmúlt időszakban, a Dunakanyarban, Budakalásztól Visegrádig

Motoros támadta meg

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya eljárást folytatott súlyos testi sértés bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt B. János Richárd 21 éves pomázi lakos ellen.

A fiatal férfi a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 2015. március 10-én este szóváltásba keveredett egy pomázi férfival, aki szóvá tette, hogy túl gyorsan közlekedett a motorkerékpárjával. A gyanúsított ezt követően többször megütötte a férfit, majd elhajtott a helyszínről. A sértett a bántalmazás következtében megsérült. A helyszínen volt a sértett élettársa, aki segítséget kért. Egy közelben lakó férfi értesítette a rendőrséget.

B. János ellen a vizsgálók az eljárást befejezték és a napokban éltek vádemelési javaslattal az illetékes ügyészségen.

Garázdaság Szigetmonostoron

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást T. Gábor 41 éves szigetmonostori lakos ellen.

A rendelkezésre álló adatok alapján a férfi 2015. április 4-én az esti órákban szóváltásba keveredett egy helybéli házaspárral egy szigetmonostori büfében. A vita tettlegességig fajult, a férfi először a férjet bántalmazta, majd mikor a feleség párja védelmére kelt, őt is megütötte a gyanúsított.

A férfi ellen a Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást, melyet a napokban befejezett és ellene vádemelési javaslattal élt.

Figyelem! A bányatavakban továbbra is tilos a fürdőzés!

A szentendrei rendőrök – az előző évekhez hasonlóan – idén is felhívják a kikapcsolódásra vágyók figyelmét a fürdőzési szabályok betartásának fontosságára és a bányatavak veszélyeire.

A Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén található bányatavakból kizárólag Pócsmegyer területén vizirendorsegengedélyezett a fürdés. A budakalászi Omszki-tó egy részén lehetőség van a motoros vízi sporteszközök használatára.

A motoros vízi sporteszköznek érvényes műszaki vizsgával, a vezetőnek vezetői engedéllyel kell rendelkeznie, amelyet a Nemzeti Közlekedési Hatóság állít ki. A jetski sebessége a bányatavakon nincs korlátozva, ami fokozott veszélyt jelenthet a tiltott helyen fürdőzőkre. A jármű fékhatással nem rendelkezik, nehezen irányítható és nem biztos, hogy a vezető időben észleli a vízben tartózkodót, ami súlyos balesetet is okozhat. Az engedély nélkül vezetőkkel szemben szabálysértési eljárás indul. A kiszabható pénzbírság összege 5-150 ezer forintig, a helyszíni bírság 5-50 ezer forintig terjedhet.

Aki a tiltás ellenére fürdőzik, szabálysértést követ el és 5-150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A helyszíni bírság összege ebben az esetben is 5-50 ezer forint közötti összeg. Szabálysértési bírságot a rendőrség, a közterület-felügyelők, a természetvédelmi őr és az önkormányzati természetvédelmi őr szabhat ki. Fürdésnek számít az úszás mellett a játékcsónak, a vízibicikli, valamint a banánhajó vízen történő használata és az ezekről történő vízbeugrálás. Gyermekekkel érkező családok számára nagyon fontos tudni, hogy hat éven aluli vagy úszni nem tudó 12 év alatti gyerek csak szülői felügyelettel fürödhet szabadvizekben ott, ahol a fürdés megengedett.

A fürdésre engedélyezett területet az önkormányzat hozzájárulásával az ÁNTSZ Kistérségi Intézete jelöli ki. Ezeken a területeken kéthetente ellenőrzik a víz minőségét, valamint van mosdó, zuhanyzó, hulladékgyűjtő és mentésre, elsősegélynyújtásra kiképzett személyzet. Ezzel szemben a fürdésre nem engedélyezett területeken nincsenek kiépített mellékhelyiségek, öltözők és elegendő szemétgyűjtési lehetőség, továbbá az elsősegélynyújtás sem megoldott.

A jogi következmények mellett nagyon fontosak az élettani, egészségügyi következmények, ugyanis a bányatavak jellemzője, hogy néhány lépés után hirtelen mélyülnek, a nagy mélység miatt csak a felszín melegszik fel. A hirtelen vízhőmérséklet csökkenés könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot, szívmegállást. Fertőzésveszéllyel is számolni kell, hiszen a víz minőségét nem ellenőrzik rendszeresen, ezért nagyon sok veszélyes hulladék és méreganyag kerülhet a vízbe. Ezen kívül a mederben előfordulhatnak olyan tárgyak, amelyek könnyen okozhatnak sérülést.

rendorsegiA Dunán a Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén csak Dunabogdányban található fürdőzésre kijelölt hely. Aki a folyóban a fürdőzésre vonatkozó szabályokat nem tartja be, ugyanolyan jogkövetkezményekkel számolhat, mint a bányatavak esetében.

Bűnmegelőzési ajánlások strandoláshoz:

  • ha lehetőség van rá, használják a csomagmegőrzőt és annak kulcsát tartsák magunknál;
  • az autóval érkezők ellenőrizzék, hogy a járművet bezárták-e rendesen és fontos, hogy semmilyen nagyobb értéket ne hagyjanak szem előtt, még az utastérben és az ülés alá becsúsztatva se;
  • lehetőleg ne vigyenek magunkkal nagy értékű ékszert, műszaki cikkeket;
  • ha mégis visznek magunkkal nagyobb értékű tárgyakat, azokat zárható táskába tegyék, és amíg fürdenek, mindig legyen, aki vigyáz rá a parton;
  • lehetőleg annyi pénzt vigyenek magunkkal, amennyit feltehetően aznap el fognak költeni.

Ezekre a szabályokra a gyermekek figyelmét is hívják fel! Fontos, hogy ők is ismerjék az ingyenesen hívható 107, illetve 112 központi segélyhívó telefonszámokat. Amennyiben rendőri intézkedésre okot adó esemény történik, akkor haladéktalanul értesítsék a rendőrséget.

Szentendrei Rendőrkapitányság

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
sze 10

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
sze 10

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
sze 10

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
sze 10
sze 10

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
sze 10
sze 10
sze 10
csü 11

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
pén 12

Római kori dunai őrhajó Szentendrén

augusztus 12. - augusztus 13.
pén 12
szo 13

Galaxisok koncert a Barlangban

augusztus 13.. 20:00 - 22:00
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26