2019. szeptember 4., 13:47
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 5 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A nemrégiben befejeződött beruházásnak köszönhetően három elektromos töltőállomás működik városunkban, ahol hat autó tud egyidejűleg tölteni. A hivatalos átadót a Teátrum parkolóba telepített állomásnál tartották szeptember 3-án, Verseghi-Nagy Miklós polgármester, valamint a töltőállomást kivitelező és üzemeltető cég képviselőinek részvételével.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester az átadón elmondta, hogy Szentendrén is folyamatosan növekszik az elektromos gépjárműveket használók száma, ezért döntött az önkormányzat az elektromos töltőállomások létesítése mellett, ami néhány évvel korábban még tervben sem volt. A város a kormány által kiírt Jedlik Ányos Tervpályázaton nyert támogatást a projektre, melynek köszönhetően a városban három helyszínen – Paprikabíró utcai nagyparkoló, Vasúti villasori P+R parkoló, Teátrum parkoló – létesült töltőállomás. A helyszín kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy bevásárlóközpont, étterem vagy turisztika látványosság közelében legyen, hogy a töltés idejét a gépjárműtulajdonosok hasznosan tudják eltölteni. A telepítés során kisebb munkálatok is történtek a közvetlen környezet esztétikus kialakítása érdekében.

„További töltőállomások telepítését is tervezzük, mert az önkormányzat elkötelezett a környezet védelme, az energiafelhasználás csökkentését célzó fejlesztések, a smart megoldások megvalósítása érdekében. Távolabbi céljaink között szerepel, hogy a belvárostól messzebb lévő helyszíneken alakítsunk ki parkolókat, ahonnan elektromos járművel jöhetnek a belvárosba az idelátogatók” – mondta a polgármester.

A projekt során a megvalósítással párhuzamosan a töltőállomások szakszerű üzemeltetéséről is gondoskodni kellett, ezért a kivitelezésre vonatkozó ajánlatkérések az üzemeltetésre is kiterjedtek. A nyertes pályázó az ELMŰ-ÉMÁSZ Solution Kft. lett, a cégnek a megvalósítás mellett az üzemeltetés is a feladata.

A cég képviseletében Pálffy Barnabás termékportfolió menedzser az átadón elmondta, hogy most Szentendre is felkerült az elektromobilitási térképre. A töltőállomások ún. célállomás töltők, ami azt jelenti, hogy amíg a tulajdonos tölti az autóját – ami autótípustól függően 2-4 órát vesz igénybe –, más tevékenységet is tud végezni. Többféle töltőcsatlakozás létezik, városunkban a gépjárműtulajdonosok saját kábellel tudnak csatlakoztatni az oszlophoz. Az oszlopon felirat ad tájékoztatást a töltés menetéről.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ cégcsoport emellett infrastrukturális hátteret, vagyis különféle szolgáltatásokat is biztosít az autótulajdonosoknak, mivel teljes ügyfélszolgálat van mögötte. Fontos tudnivaló még, hogy egy regisztrációhoz kötött applikáció is segíti az autósokat, ami például megmutatja, hogy szabad-e a töltőállomás, hogy ne kelljen feleslegesen odamenni, és terhelni a forgalmat.

A szolgáltatás egyelőre ingyenes. A töltők melletti két-két parkolót természetesen csak a töltés idejére szabad elfoglalni, hiszen a szolgáltatásra másnak is szüksége lehet.