2013. február 7., 15:11
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 11 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A kulturális kapcsolatok erősítése, a testvérvárosi kapcsolat megteremtése és a múzeumok közötti szoros együttműködés voltak a legfontosabb témái Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövetének szentendrei látogatásán.
A nagykövet szinte egy teljes napot töltött városunkban. Elsőként dr. Dietz Ferenc polgármester fogadta, a találkozón Szentendre és Izrael közötti erős, és folyamatosan bővülő kulturális kapcsolatok további lehetőségeiről tárgyaltak.
Ilan Mor azt mondta, minden segítséget megad annak érdekében, hogy a 2014-es Czóbel életmű-kiállítás minél teljesebb lehessen. Ennek érdekében közbenjár az izraeli múzeumoknál és magángyűjtőknél is.  Felajánlotta, segít abban, hogy a hagyományos budapesti Zsidó ilanmor2Nyári Fesztivál résztvevői közül néhányan városunkban is fellépjenek, illetve fölvetette, hogy Szentendrén, a nyári fesztivál része legyen egy izraeli nap.
A tárgyaláson a nagykövet arra is ígéretet tett, hogy segít újraindítani egy izraeli településsel a testvérvárosi kapcsolat kialakítását célzó tárgyalásokat.

Dr. Dietz Ferenc meghívta Ilan Mor izraeli nagykövetet Szentendre új gyöngyszemének, a Pajor-kúriának a június 18-i megnyitójára.
A diplomata a Ferenczy Múzeum vendége volt a nap további részében. Dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton igazgató tárlatvezetésével megtekintette a Kovács Margit Múzeumot, a Czóbel Múzeumot és az Anna-Ámos Emlékmúzeumot.
A Ferenczy Múzeum igazgatójával folytatott baráti megbeszélésen Ilan Mor megígérte, mindent megtesz azért, hogy az Ámos Imre vándorkiállítás létrejöhessen Izraelben. A nagykövet ezek mellett arra is hangsúlyt helyez, hogy a szentendrei múzeum és az izraeli nagy múzeumok, gyűjtemények között élő kapcsolatot teremtsen.
Ilan Mor elismeréssel nyilatkozott arról, hogy milyen színvonalasan és szeretettel gondozzák a Czóbel és az Anna-Ámos hagyatékot, életművet.