2016. május 25., 21:29
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 8 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Mi a köze a legrangosabb nemzetközi szakácsversenynek Szentendréhez? Az idei Európai Döntő nyertes csapatának „edzője” (coach) Vomberg Frigyes, aki Szentendrén él családjával. Verseghi-Nagy Miklós, polgármester meghívta őt irodájába, hogy személyesen is gratulálhasson az eredményhez.

Vomberg Frigyes maga is versenyzett, zsűrizett is, és idén a csapattal együtt elérték az eddig elképzelhetetlen, páratlan eredményt: Magyarország nyerte meg a 2016-os európai döntőt. Érdekességképpen: a Paul Bocuse mesterszakácsról elnevezett esemény döntőjét minden második január végén rendezik meg Lyonban, a világ egyik legrangosabb főzőversenyének számít. Magyarországról elsőként Széll Tamásnak sikerült bejutnia a döntőbe; ő a 2013-as versenyen a 10. helyen végzett; korábban magyar versenyző nem jutott be a döntőbe. A 2016-os európai döntő rendezésének jogát Budapest nyerte el, itt rendezték a megmérettetést május 9-11 között. Ezt a versenyt Széll Tamás és csapata nyerte, és ez hatalmas szó: soha nem értünk el még ilyen sikert a gasztronómia világában – sem európai, sem világbajnokságon. Ez a győzelem nemcsak a chefnek és csapatának jelent nagy diadalt, hanem a magyar gasztronómiának is óriási eredmény.

A csapat oszlopos tagja Vomberg Frigyes, coach, aki a polgármesteri koccintáson mesélt a versenyről és felkészülésről. Elmondása szerint hónapokig készülnek, naponta „edzenek”, és szinte végig változik, alakul a recept is. Nagyon fontos tényező az idő, nem csak időben kell elkészülni az ételekkel, de a tálalás is komoly kihívás, a meleg ételek hamar kihűlnek a nagy tálakon. A legnagyobb kihívásnak magát a versenyt, a versenyzést érzi, és erősségnek a csapatot, a csapatmunkát tartja.

A magyar csapat menüje: faszénen grillezett fiatal szarvas combja erdei gombákkal füstölt mangalica szalonnával, és enyhén sózott kecsege és langusztinó savanyított medvehagyma terméssel és barna vajjal, melyek receptje egészen az utolsó pillanatig féltve őrzött titok maradt.

Gratulálunk a csapatnak és elsősorban Vomberg Frigyesnek, jó felkészülést és sok sikert kívánunk jövőre a lyoni döntőn! Januárban figyeljük őket és együtt drukkolunk.