2017. november 30., 16:43

December elején jelenik meg egy új, különleges album, Szentendre csodái csendesen adagolva címmel, melyet Erdész László galériatulajdonos rendezett kötetbe. Vele beszélgettünk a kétszázhúsz oldalas, háromszáz fotóval megjelenő, igényes kiállítású kötetről. A Szentendre album bemutatójára várnak mindenkit szeretettel december 8-án, pénteken 19 órakor az Erdész Galériába (Bercsényi u. 4.)

Mi késztette az album létrehozására?
Nekem Szentendre: csodák csendesen adagolva. A könyv ötlete abból az érzésből született, hogy amikor egy idegen városban járok, akkor számomra azok a részletek a fontosak, amikre emlékszem. Egy ajtó, egy ablakkeret, egy sarokvető kő, egy lámpa, a fények az utcakövön. Ezek az apró részletek adják meg egy város hangulatát a nagy léptékeken túl. New Yorkban sem a felhőkarcolók tetejét bámulják hátraszegett fejjel a turisták, hanem az utca nyüzsgő képét. Szentendre számomra persze nem idegen, harmincöt éve élek itt, minden nap új útvonalon sétálok a belvároson át. Szeretek a Templomdombon keresztül járni, ott elképesztő, mennyi csoda rejlik. Tíz éve figyelek például egy hatalmas platánfát, amiből kinőtt egy fenyőfa. Nyilván egy madár kiejtett csőréből egy magot, s onnan nőtt. Nézem, ahogy növekszik, ahogy a nap megvilágítja. Ugyanilyen csoda Czveiber Feri udvara, ahol huszonöt éve elültetett egy pár kivimagoncot, egy fiút és egy lányt, mert párban nőnek. Azóta nézem, hogyan terebélyesednek fává, terjeszkednek a szomszédba a növények, hogyan alszik rajta lustán a macska. Ezek azok a csodák, hangulatok, melyek meghatározzák egy városról az emlékeinket, s ezeket nem láttam visszaköszönni a szentendrei fotóalbumokban. Így született a könyv ötlete.

Kinek a fotói láthatóak az albumban?
Másfél éve kezdtem egy városi fotó-sorozatot. Amikor a könyv gondolata megérlelődött, nyilvánvaló volt, hogy a mobiltelefonnal készített képek nem alkalmasak a nyomdai megjelenéshez. A négy évszakot körbejáró képeket szent-endrei fotósok reprodukálták. A pillanatot, az éppen adott fényviszonyokat tökéletesen megismételni nem lehet, de szemléletében és látásmódjában törekednek az azonosságra. Deim Balázs szentendrei fotóművészt kértem fel, aki rugalmasan tudott alkalmazkodni az elképzeléseimhez, miközben saját művészi látásmódját is hozzáadta a képekhez.

 

A képekhez társított gondolatok is egyediek…
A hasonló művészeti albumokban általában leírások szerepelnek, de úgy éreztem, nem illenek a képekhez. Első körben felkértem egy írót, aki, hogy mélyebb rétegeiben megismerje a város hangulatát, jelentős összegű honoráriumot kért, és három hónap itt lakást a családjával. Ezt nem tudtam vállalni, kínomban elkezdtem szövegeket írni…

Ne nevezzük kínnak, úgy tudom, van Önben némi grafomán hajlam…
A szövegeim megosztóak, nem a köznyelv stílusában íródnak. Úgy gondoltam, ez nem fog tetszeni az embereknek, ezért aztán elvittem barátaimhoz, feltettem a Facebookra, és teszteltem, milyenek a reakciók. Jók voltak a visszajelzések. Amikor a képek mellé már egy kötetnyi szöveg összegyűlt, felkerestem a Corvina Kiadót, és vállalták volna a kiadást a jövő évi könyvnapra, ha a nyomdaköltséget állom.
Ekkor már elkezdtem szerkeszteni az oldalakat, bár tudtam, majd egy profinak kell elkészítenie a nyomdai kivitelt. A fiamnak adtam oda a kész könyvet, hogy szedje rendbe, találja ki a tipográfiát a könyvhöz, hozza nyomdakész állapotba.
Közben találtam egy másik kiadót, ahol már száz kötetet kiadtak, de ilyen típusú könyvet még nem. Ajánlották, hogy legyen a könyvnek egy idegenforgalmi, azaz kisalakú, kevesebb információval, három nyelven megjelenő változata, és adjam nekik a kiadás jogát, ennek fejében a nagy album nyomdai költségét vállalják. Innentől, és a szűk határidőtől kapott olyan lendületet a könyv elkészítése, hogy december elejére már a Fő téri könyvesboltban és a galériánkban lesz.

Ez a kötet számomra afféle önvallomásnak, sajátos naplónak tűnik…
A könyv szubjektív szemléletű kötet, szeretettel készült és kifejezetten ajándékba szánom, elsősorban szentendreieknek. A város szeretetéről szól, hangulatokról, Szentendre építészetéről, részleteiről, titkos helyeiről. Négyévszakos könyv, nagyjából azonos lapszámmal évszakonként. Minden negyedévhez bekerült három Radnóti-vers. Annak idején a költő özvegyétől megvásároltam egy noteszét, melyben az év tizenkét hónapjához írt verseket. Reprint kiadása Vincze László papírmerítő műhelyében készült el, s ezekből a kötetekből küldtünk karácsonyi ajándékba a barátainknak. Úgy gondoltam, ezek a versek is
kellenek a kötetbe. A könyvbe Karinthytól, Benkovits Györgytől is válogattam írásokat.

Hány példányban jelenik meg az album és hol lehet megvásárolni?
Ötven példány extra borítóval, gyűjtői, számozott kiadásban, egy szignált Barcsay-nyomattal kerül kiadásra, és további 500 példányban jelenik meg a Szülőföld Kiadó gondozásában. A kis példányszám miatt csak Szentendrén, a Fő téri könyvesboltban és a galériánkban árusítjuk.

Lesz folytatás is?
Már elkezdtem dolgozni a következő ötletemen. Szeretnék könyvet kiadni a jövő évi könyvnapra harminc helyi képzőművészről, akikkel foglalkoztam az elmúlt harmincöt évben. Főleg kortársak közül válogattam a magam ízlése szerint, és szerepelnek majd a kötetben a korábbi nagy mesterek: Bálint, Barcsay.
Minden művész hét oldalt kap a kötetben, és érdekesség lesz, hogy minden fejezet egészoldalas portréval indul, amit, ha okostelefonnal leolvasunk, egy videó látható, ahol a művész elmondja ars poeticáját. Ehhez kifejlesztettünk egy programot és egy applikációt. Szeretném, ha az elektronikus korban felnövő fiatalok is kezükbe vennék a könyvet, talán számukra is érdekes lehet a szentendrei művészet.

Könyvbemutató: december 8-án, pénteken 19 órakor az Erdész Galériában (Bercsényi u. 4.)

 

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
csü 18

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
csü 18

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
csü 18

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
csü 18
csü 18

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
csü 18
csü 18
csü 18

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
csü 18
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
pén 19

Pörkölt Projekt koncert

augusztus 19.. 20:00 - 21:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26
pén 26
vas 28