2024. június 14., 14:35

Letették Izbég-Csicserkó városrészben, a Vasvári Pál és Fürj utca találkozásánál épülő Szent András Óvoda és Bölcsőde alapkövét. Az eseményen részt vett Erdő Péter bíboros, a Szent András Katolikus Általános Iskola és Óvoda vezetői és munkatársai, az intézményt tervező építészek, Fülöp Zsolt polgármester, Pilis Dániel alpolgármester.

A Bukovszkiné Csoba Zsuzsa, a Szent András Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatójának köszöntője után az óvodások műsorával folytatódott az ünnepélyes alapkőletétel. Majd az eseményt méltató beszédek hangzottak el. Fülöp Zsolt polgármester hangsúlyozta, hogy a projekt előkészítésében milyen jó együttműködés alakult ki a Főegyházmegye és a város önkormányzata között. Elmondta, hogy a város számára milyen fontos, hogy az intézmény létrejöttével bővülnek a város óvodai és bölcsődei férőhelyei. Városfejlesztési szempontból nagyon szerencsés, hogy az új gyermekintézmény nem a belvárosban, hanem Izbég-Csicserkón épül meg, mert ezzel hozzájárul a városrész fejlődéséhez is – mondta. Majd Jézus példabeszédére emlékeztetve – amely a kovászt pozitív átalakító erőként említi – elmondta, reméli, hogy az intézmény létrejötte kovászként hat majd a városrész közösséggé formálódásában.

Erdő Péter megáldotta az alapító okiratot tartalmazó kapszulát, majd Fülöp Zsolt polgármesterrel együtt elhelyezték mint az intézmény alapkövét.

Az Európai Unió és a magyar állam támogatásával 1,2 milliárd forintból megvalósuló intézményben négy csoportszobás óvoda és két csoportszobás bölcsőde kap helyet földszintes elrendezésben. A csoportszobák mellett közös programok, rendezvények számára egy nagytermet is terveztek továbbá két, egybe is nyitható tornaszobát. Több udvari játszókertet alakítanak ki az udvaron. A kivitelezés várhatóan 15 hónapot vesz majd igénybe, a területet már körbekerítették és a földmunkák is elkezdődtek.

A projekt részeként a Főegyházmegye az épület körüli közterület fejlesztéséhez is hozzájárul 40 millió forinttal, így megoldódik a Fürj és a Vasvári Pál utca az intézmény körüli szakaszainak csapadékvíz-elvezetése, szilárd útburkolatának kiépítése, továbbá bővülnek a közhasználatú parkolóhelyek. Az épület energiaszükségletét napelemek és környezetbarát hőszivattyús megoldással biztosítják. A Főegyházmegye a terület zöldfelületének fejlesztését is vállalta: a parkosítással, a többszintes zöldfelületeket kialakításával, fák, bokrok ültetésével a terület ökológiailag is értékesebbé válik.

Az intézmény megépültével mintegy 150 gyermek töltheti kisgyermekkorát korszerű, kulturált, természetközeli helyen, miközben a környék is megújul.

(Fotó: Isza Ferenc / Szentendre.hu)