Rotart díjátadó zongoraavatóval – www.szentendre.hu
2017. június 14., 19:14

Átadták a Rotary Club Szentendre idén alapított, új ROTART művészeti ösztöndíjait szentendrei fiataloknak, 2 millió forint összdíjazással 2017. június 13-án a Vujicsics Tihamér Zeneiskola Oltai termében. Az ünnepi eseményen avatták fel a zeneiskola frissen felújított Bösendorfer zongoráját is.  

Rotart díjátadó

A program első részében Albert István, a Rotary Club Szentendre tagja ismertette az új városi, művészeti ösztöndíj fontosságát, és megköszönte az adományozók segítségét, hogy létrejöhetett a fiatalok művészeti törekvései támogató ösztöndíj. A díjakat a Club elnökével, Kovács Antallal nyújtották át a fiataloknak.

Az idei díjazottak:

Képzőművészet kategóriában: Rajz- és Vizuális Kultúra Szakkör (Barcsy Jenő Általános Iskola) és Tutaj Műhely (Barcsay Jenő Általános Iskola).

Tánc- és Színművészet kategóriában: Horváth Félix.

Zeneművészet kategóriában: Balikó Virág Erzsébet (zongora), Dylan Easterbrooks Dumet (trombita), Fülbe Való népdalkör (Barcsay J. Ált. Isk.), Makay Annamária (zongora), Minya Nóra (zongora), Molnár Ádám (tekerő), Németh Sára (zongora), Pálffy Donát (zongora), Szaxofon-kvartett (Vujicsics T. Zeneiskola), Szeberényi Gergő (szólóének), Töreky Borbála (citera, cselló), Turai Gergő (trombita), Ütőhangszeres Együttes (Vujicsics Tihamér  Zeneiskola).

 

Zongoraavató és koncert

A zeneiskola közel száz éves, szép hangú zongoráját a zeneszerető szentendreiek, a zeneiskola szülői, pártolói jóvoltából sikerült felújítani, az összegyűlt, mintegy két és fél millió forintból. A zeneiskola tanári kara nagyon hálás az adományokért, s a megújult hangszer nemcsak a zenét tanuló diákokat, de az egész várost szolgálja majd, hiszen eddig Szentendrének nem volt ilyen minőségű hangversenyzongorája. Az ünnepi zongoraavatón Müller György hangszerjavító mester ismertette a felújítás fázisait, majd Zakar Katalin, a zeneiskola igazgatója és Verseghi-Nagy Miklós polgármester leleplezte a hangszert. Városunk polgármestere csak pár mondatot mondott köszöntőként, hiszen fontosabbnak tartotta, hogy a közönség meghallgassa a Bösendorfer zongora hangját. Boccherini: Menüettjének négykezes feldolgozását játszották el Forrai Judit zongora tanszakvezetővel.

Az ünnepi eseményt Balog József zongoraművész műsora zárta. Az esten elhangzott: Wagner-Liszt: Fantázia a Rienzi című opera témáira, Chopin: cisz moll Keringő, Bartók: Három csík megyei népdal és Liszt: XIII. Magyar Rapszódia.

Kapcsolódó írásaink:

https://szentendre.hu /rotart-muveszeti-osztondij/

https://szentendre.hu/legyen-hangversenyzongorank/