2022. július 25., 15:06
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Dunán, Ingolstadttól (Németország) a Fekete-tengerig (Románia) evező 24 fős legénységű, korhű, római folyami hajó a Living Danube Limes Interreg projekt keretében érkezik Szentendrére. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a római limes útvonalának emlékeire, egyúttal előhívja és támogassa az együttműködést az érintett Duna menti települések között. 

A római kori, dunai őrhajó valós régészeti lelet alapján, korhű eszközökkel készült el német egyetemi kutatók közreműködésével és ugyanezen csapat szervezte meg a nagyszabású evezős túrát, melynek Szentendre is állomása lesz. Az evezős program 2022. július 18-án sikeresen elindult, az esemény a projekt Facebook oldalán követhető.

Minden Duna menti település életében nemcsak nagy kérdés, de lehetőség, erősség és kihívás is a Duna, mint településfejlesztési tényező. A Duna nemcsak a legfontosabb tájképi elem, ökológiai folyosó, de egyúttal a történelmi örökség lenyomata is. Nemcsak a magyar, de valamennyi Duna menti település ugyanazokkal a kérdésekkel szembesül nap mint nap. A Living Danube Limes nemzetközi projekt azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy hogyan lehet a római örökséget releváns tényezővé tenni a kortárs településfejlesztésben, hogy lehet kihasználni a dunai limes összekapcsoló erejét. A projekt egyik fő eredménye egy eredeti leletek alapján rekonstruált dunai őrhajó, mely a közös római örökség hordozója, és manifesztációja.

A gálya evezőseivel közösséget vállalva, a hajó útjához bármely szakaszon kerékpárral, kenuval vagy gyalogosan is lehet csatlakozni. A hajó augusztus 12-én (pénteken) köt ki Szentendrén és másnap reggel evez tovább Budapest felé.

A „Danuvina Alacris” elnevezésű hajó főbb paraméterei
* Mainz területén feltárt leletek alapján hitelesen rekonstruált IV. századi, dunai lusoria-típusú, motor nélküli, evezőkkel hajtott hajó
* Anyaga: tölgyfa
* Mérete: 18 m hosszú, 2,8 m széles
* Súly: 6 tonna
* Merülés: 70 cm

A hajó magyarországi útvonala: