2016. június 10., 12:45

A szentendrei Fő téren, a Városi Vendégházban tartották a Szentendrei Teátrum és Nyár ősbemutatójának, João Bethencourt: Telitalálat! című vígjátékának első és egyben nyilvános olvasópróbáját június 9-én. Az olvasópróbán már elcsíphettünk pár ütős poént a fergeteges komédiából, s az alkotók is megosztották gondolataikat a készülő produkcióról.

 

Matyi Ágota díszlettervező bővérű színekben pompázó ajtók sokaságát rajzolta meg a történet hátteréül, megidézve a színhely: Rio de Janeiro forró hangulatát. „Az ajtók szimbolikus jelentéstartalommal bírnak, a szereplők egy új élet kapujában állnak, s az ajtók, mint ígéretek tárulnak fel vagy csapódnak be előttük. Matyi Ágota egy kulcsokból álló szélcsengőt is rajzolt az egyik ajtó fölé. Azt gondolom, véletlenek nincsenek, a világ összekapcsolódik térben és időben a különböző gondolatokon keresztül, anélkül, hogy tudnánk róla. Furcsa módon, nem tudatosan, de a díszlettervünk épp így kapcsolódik a város kulturális életéhez, a Szentendrei Képtárban nemrég megnyílt, kulcsokból készült képzőművészeti installációhoz. A darabválasztásban sokat segített Szentendre mediterrán hangulata. Számomra a város a pezsgést jelenti, ahol a külvilág zaja, színessége, energiája nagyon komoly életigenlésről szól, csakúgy, mint az egyenlítő mentén, Brazíliában. Nyár van, szól a zene, megy a meccs a kivetítőn, a Duna-parton. Ezt a forgatagot, fölfokozott, túlfűtött állapotot a zenében is próbáljuk majd megjeleníteni.” – vezette fel a próbát a rendező, Sipos Imre.

Alzirát, a temperamentumos feleséget Kovács Vanda játssza a vígjátékban: „Most, a próbafolyamat elején nehéz a darabról beszélni, általában azt sem szeretem, ha premier előtt egy héttel kérdeznek a szerepről. Ösztönös vagyok, a próbák folyamán szeretem elengedni a gyeplőt, hagyom formálódni a karaktert. A színpadon is fontosnak tartom, hogy a történet minden részletében, a térben jelen legyek, hagyom, hogy megtörténjenek velem az események.”

„Eredetileg Szente Vajk játszotta volna Bonifácio, és Őze Áron Dr. Walter Antunes szerepét, de előre nem látott egyeztetési nehézségek miatt Vajk végül nem tudta vállalni produkcióban való részvételt. Több kolléga is örömmel jött volna a remek szerepre, de már valamennyien kötöttek voltak forgatáson, fesztiválon, vagy más nyári színházi produkcióban. A szereplőkeresés forgatagában végül úgy döntöttünk a rendezővel, hogy az én beugrásommal és a két férfiszerep cseréjével oldjuk meg a problémát. Szentendrei munkatársaim között már amúgy is poén számba megy, hogy nálunk mindenki mindenes, s lám most jól jött, hogy az igazgatónak a színpadra is van jogosítványa, így megmentheti a produkciót. Vandával még nem, de Imrével és Áronnal egyébként sok közös produkcióban vettünk már részt, így nagy nagy örömmel vállaltam a szerepet, hiszen mindig jó dolog nagyszerű színészekkel együtt játszani egy remek darabban.” – mondta a „beugró”, Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója.

Bonifácio szerepében Őze Áron játszik majd: „Vérbő komédia van a kezünkben, s a szerepben az jelent kihívást, hogy komédiázni öncélúan felesleges, komoly lélektani hátteret kell építeni, hogy hitelesen működjön. Ebből a műfajból ez különösen erős anyag, a színészi munkában is pontosságot igényel. A néző a legjobban mások szerencsétlenségén tud nevetni, így a szerepben ezt a szerencsétlenséget kell szórakoztatóan ábrázolni. A főiskolán angyalarcú banditának becéztek, most kiderül, méltó vagyok-e a címre.”

„Még színházigazgató koromban került hozzám ez a darab nyersfordításban, s az keltette fel a figyelmemet, hogy ez egy igazi, francia vígjáték a sok ajtóval, állandó, csiki-csuki helyzetekkel – mesél a darabról Bóka B. László, aki Désy Vilmos fordításának felhasználásával alkalmazta színpadra a művet. „Minden színigazgató álma testesül meg a vígjátékban: három jó színész, egy díszlet, egy remek darab. Amikor kiderült számomra, hogy a brazil név alatt egy Síp utcából származó, zsidó író rejtőzik, még izgalmasabbnak éreztem. Úgy gondoltam, minden fordulat, minden szituáció eredeti magyar, az a fajta humor, ami csak a pesti aszfalton képes virágozni. Ez a darab mesterien szépen szól ígéretről, becsületről, és arról, mi történik, ha a szerencse a nyakunkba szakad.”

A Telitalálat! premierje 2016. augusztus 5-én, pénteken lesz a szentendrei Városháza udvarán.

« 2022. augusztus » loading...
h K s c p s v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
szo 13

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
szo 13

Kovács Margit, a Duna királynője

2022. 01. 03. - 2029. 12. 31.
szo 13

Kmetty kiállítás – újragondolva

január 3.. 17:00 - november 13.. 18:00
szo 13
szo 13

Vas István emlékkiállítás

június 24. - szeptember 25.
szo 13
szo 13
szo 13

Barokk fesztivál Szentendre belvárosában

augusztus 11.. 08:00 - augusztus 14.. 17:00
szo 13

Római kori dunai őrhajó Szentendrén

augusztus 12. - augusztus 13.
szo 13

Galaxisok koncert a Barlangban

augusztus 13.. 20:00 - 22:00
vas 14
sze 17

Teátrum 2022 / A feleség negyvennél kezdődik

augusztus 17. - augusztus 18.
sze 17
pén 19

Szerb búcsú

augusztus 19.. 10:00 - 22:00
csü 25

Teátrum 2022 / Hárman a padon

augusztus 25. - augusztus 26.
pén 26