Restart – A laptop mint műtárgy - www.szentendre.hu
2017. március 20., 10:27

Korunk bálványa a számítógép, amely életünk nélkülözhetetlennek tűnő, meghatározó részévé vált. Munkánk, magán- és közéletünk, kapcsolatunk a világgal – napjainkra e bonyolult szerkezet függvénye lett. Mennyire váljunk kiszolgáltatottá, milyen mértékben vegyük komolyan, hogy ne nőhessen fölénk? Ezekre a kérdésekre ad választ a Barcsay Múzeumban március 23-án, csütörtökön 18 órakor nyíló rendhagyó kiállítás.


Előzményeként az szolgál, hogy pár éve Fekete János művészetkedvelő vállalkozó ösztönzésére remek játékba kezdett néhány szentendrei képző- és iparművész: használaton kívüli laptopokból „álmodtak” műalkotásokat – ki-ki saját stílusa szerint. Az ötletes, gondolatgazdag, humorral teli művészi laptopok kiállításra is kerültek, s nagy sikert arattak. Az újraértelmezett laptopok sora azóta jelentősen bővült. Napjainkban a szentendrei képző- és iparművészet majd minden korosztálya, irányzata megtalálható az alkotók között. Egy valami közös ezekben a látványos műtárgyakban – a játék öröme. Az alkotók számára mindig élvezetes feladatot jelentett annak megfogalmazása, hogy mit látnak meg ebben az élettelen szerkezetben.


Harminc neves szentendrei művész – Aknay János, Almási Gertrud, Asszonyi Tamás, Baksai József, Bálint Ildikó, Barakonyi Zsombor, Bihon Győző, Bojtor Verabella, Borsódy Eszter, efZámbó István, Farkas Zsófi, Fekete János, feLugossy László, Gulyás Andrea, Jávor Piroska, Kemény Zoltán, Krizbai Alex, Lukoviczky Endre, Orbán Attila, Pacsika Rudolf, Paraszkay György, Pistyur Imre, Regős Anna, Regős István, Szabó Tamás, Tímár Gergő, Vinkler Zsuzsi, Závodszky Ferenc laptop-alkotásait láthatják mindazok, akik március 23. és május 7. között a Barcsay Múzeumba látogatnak. Sőt nem csak a művészi laptopokat, hanem a számítógép-alkatrészek felhasználásával készült különleges ékszereket is megcsodálhatják.

 

 

Március 23-án, csütörtökön 18 órakor nyílik a Restart – A laptop mint műtárgy című csoportos kiállítás a Barcsay Múzeumban.

A vendégeket üdvözli:
Kassai Hajnal általános igazgatóhelyettes

Köszöntőt mond:
Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere

A kiállítást megnyitja:
Szalai András építész, művészettörténész

A megnyitón fellép: Farkas Izsák hegedűs

A kiállítás kurátora: Rappai Zsuzsa művészettörténész

A kiállítás 2017. május 7-ig tekinthető meg, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.